Shimano utökar och uppdaterar motorserie

Björn Åslund

Björn Åslund

12 jul 2022

Shimano har lanserat en helt ny motorenhet. EP6 ska ge samma åkkänsla och prestanda som den mer avancerade EP8-enheten, men till ett något lägre pris. Dessutom lägger man till nya funktioner på EP-enheterna.

EP8, som är Shimanos med kraftfulla drivenhet, uppdateras till versionen EP801. Detta har inneburit att man adderat CAN-portar för olika tillbehör och dessutom kompabilitet med drivlinan XT Di2. EP-drivenheterna har fått utökade växlingslägen för e-mtb på XT Di2 drivlinan, vilket innebär både manuell och automatisk växling.

Drivenheten EP600.

Den helt nya EP600-drivenheten levererar helt nya funktioner till Shimanos EP-sortimentet och ger kompromisslös prestanda till en prisnivå som beskrivs ligga i medelklass. Några exakta priser anges dock inte i det utskickade pressmaterialet. 

EP6 är också anpassat för kompabilitet med drivlinan XT Di2. EP6 har även ytterligare tillbehörsportar, vilket ger framtidssäker kompatibilitet för Shimanos EP-plattformar.

Drivenheten för EP6 kan ska kunna ge upp till 85 Nm i vridmoment, och har en kontinuerlig märkeffekt: 250 watt. Drivenheten väger totalt 3,0 kilo.

Shimano berättar även att appen E-Tube Projekt fått ett ”Fine Tune-läge”, där man kan anpassa motorsystemets effektprofil.

E-Tube Projekt är uppdaterad så man ska kunna finstämma motorns effektkurva mer efter personliga önskemål

Läs mer