Shimano släpper nytt för e-mtb

Björn Åslund

Björn Åslund

17 maj 2023

Så har då Shimano visat upp ett gäng nyheter för elassisterade mtb. Dels två förnyade motorenheter, dels två nya växelfunktioner.

Shimanos EP-serie erbjuder komponenter för e-mtb, alltså cykling i olika former av terräng.

Den ena nya växelfunktionen har fått namnet Shimano Free Shift, vilket innebär att när man rullar kan man peta i rätt växel utan att behöva trampa. Vitsen med detta – enligt Shimano – är att man får tid att bedöma  framförvarande terräng och får ökade möjligheter att lägga i rätt växel. Man man minskar risken att förlorat hastighet eller kraft.

Auto Shift är Shimanos automatiska växlingsteknik som ska ge rätt växel oavsett var man cyklar. När terrängen växlar mellan olika lutningar ska Auto Shift ge smidig och bekväm trampning, så man ska slippa fundera över att byta växel.

Båda dessa växelfunktioner kräver att cykeln är rustad med Shimanos nya utanpåliggande bakväxel Deore XT Di2. 

Shimano har också sett över sina elektriska drivenheter för e-mtb.

EP8 är den lättaste och mest intelligenta drivenheten i serien, och erbjuder toppnivåer av pedalassistans tack vare det maximala vridmomentet på 85 Nm, beskriver Shimano. EP8 ska nu erbjuda ett bredare kadensintervall, och byggkvalitet som ger en oöverträffad körning för elcyklister. Den kommer nu med ökade möjligheter för integrationen med annan teknik, då den har CAN- och ACC-portar för att ansluta tillbehör från tredje part och möjliggöra ny skiftande teknologi.

På den mindre EP6-drivenheten har Shimano höj den naturliga körprestandan för vardagliga elcyklister. Den är avsedd för många typer av cyklar, som e-mtb, citycyklar och trekingcyklar.

Även mobilappen E-Tube Project har uppdaterats med nya funktioner. Det ska bli nya möjligheter att anpassa åkturen via det nya Fine Tune-läget, där man kan välja mellan 15 olika assistanslägen.

I appen kan man även justera Free Shift och Auto Shift.

Läs mer

Annons: