Shimanos nya kan klara upp till 27 mil

Björn Åslund

Björn Åslund

24 jun 2024

EP5 är det senaste tillskottet i Shimanos utbud av mittmotorer. Den beskrivs som kompaktare, kraftfullare och tystare än någonsin. Shimano anger räckvidden till i bästa fall hela 270 km, under förutsättning att man har 630 Wh-batteri.

Förutom EP5 och lanserar även drivenheten E5100.

EP5-drivenheten är en kraftfull och tyst modell, som har en elegant design och ett maximalt vridmoment på hela 60 Nm. Vikten är tre kilo.

EP5:s balanserade assistanseffekt gör att cyklisten kan få ut mesta möjliga av varje tramptag och batteriladdning, vilket ger cyklisten en räckvidd på över 270 km på en mestadels platt pendlingssträcka, uppger Shimano. Då krävs dock det största batteriet på 630 Wh. Med hänsyn till våra erfarenheter av Shimano system, och hur man beräknar körsträckor så bedömer vi den uppgiften som trovärdig. Åtminstone om cykeln körs på lägsta assistansnivå Eco, om man håller jämn hastighet och det är sommartemperaturer.

Med appen E-tube Project Cylist ska man kunna skräddarsy EP5 så att den passar cyklistens körstil och preferenser. Som tidigare har Shimanos motorsystem tre förinställda assistansnivåer.

EP5-enheten är konstruerad för samverkan med Shimanos Auto Shift, på cyklar med internväxel eller bakväxel. Därmed ska man inte behöva fundera över rätt växel, det ska systemet skötas om automatiskt.

För den som nöjer sig med ett vridmoment på 50 Nm finns den nya E5100. Den har också möjligheter till automatisk växling, dock endast för interna växelnav.

Det kan vara värt att notera att Shimano inte har lagt till någon form av stöldskyddande funktioner, som vi kan hitta hos den stora konkurrentens Bosch motorsystem.

Läs mer