Cykelleder: Laddad för långfärd

Björn Åslund

Björn Åslund

7 feb 2021

Sommaren är här. Dags att lämna de invanda cykelvägarna och styra framhjulet mot nya okända mål. Det finns ett gott utbud av cykel­leder och cykelområden, och oftast på vägar med begränsad biltrafik.

Vid dagens slut vill vi ha en säng, och gärna lagad mat. Lederna är också dragna så vi kan hitta nattkvarter, matställen och ofta trevliga besöksmål.

Särskilda elcykelleder finns förstås inte, det är bara att ta med laddaren och tanka ström var helst ett eluttag finns. Lunch med laddning är ju ett bra sätt att vila från trampandet.

Här dukar vi upp sommarens smörgåsbord för cyklister som vill ut. Med eller utan elassist, så finns det många trevliga cykelleder.

Sweden by bike på webben tycks vara den bästa start­platsen för planeringen av cykelsemestern. Här får man en snabb överblick över utbudet inom den svenska cykelturismen.

För den bekväme finns ett utbud av färdiga cykelpaket, som ofta inkluderar boende och hyrcykel. Utbudet är uppdelat i olika kategorier, som exempelvis djurvänner, retreat, kultur och vildmark. Här finns också länkar till olika cykelområden, som Bergslagen Cycling eller Järvsö Bergscykel Park.

Den som vill cykla mer fritt och äventyrligt väljer istället cykel­leder, som det finns många av i vårt land. De flesta går att hitta hos Sweden by Bike, även om många har egna mer detaljerade webbsidor.

Bed & Bike är en annan sida som ger översikt över både leder och boenden. Här finns ett stort utbud av leder och cykeletapper. På dator fungerar den utmärkt, med kartor över lederna och boenden. Det går att zooma in detaljerat för att granska färdvägen. Hemsidan fungerar i en smartmobil med stor skärm, men finns inte som app. Bed and Bike är ett samarbete mellan Cykelfrämjandet och utvalda semesterboenden.

Kattegattsleden

Bild: 2018-04/shutterstock-521184382.jpg
Vy över Fjällbacka. Foto: picturepartners / Shutterstock.com

Kattegattsleden går från Göteborg till Helsingborg längs kusten. Sträckan är 37 mil och den är uppdelad på åtta etapper genom varierande landskap. Där finns tuffa backar över Hallandsåsen och trevliga småvägar på Bjärehalvön. Man trampar förbi en rad besöksmål, inte minst många badstränder. På hemsidan hittar man boenden och en mobilkarta.

kattegattleden.se

Sydostleden

Bild: 2018-04/s-lvesborgsbron-3.jpg
Sölvesborgsbron är en 756 meter lång gång- och cykelbro över Sölvesborgsviken. Den lär vara en av de längsta cykelbroarna i Europa. Sydostleden passerar Sölvesborg. Foto: Thomas Fredriksson

Sydostleden är 27 mil lång och sträcker sig mellan Växjö och Simrishamn genom Kronoberg, Blekinge och Skåne. Från cykelleden kan du bland annat uppleva Åsnens sjölandskap, Blekinge skärgård, Kristianstads vattenrike och äppelodlingarna i Kivik. Sydostleden uppges vara nästintill helt bilfri och mer än 80 procent av sträckan är på asfalt.

sydostleden.se

Bergslagen Cycling

Bild: 2018-04/trastaden-nora-fotofridaedlund.jpg
Nora, den idylliska trästaden, kan vara värt ett besök när man trampar inom området Bergslagen Cycling. Foto: Frida Edlund.

Region Örebro län har en ambitiös satsning på att locka cyklister av olika kategorier. Man erbjuder hela 160 mil fritidsleder och 120 mil mountainbikeleder, utspridda i exempelvis Lindesberg, Askersund, Kumla eller Tiveden.Fritidslederna är vanlig cykling som passerar städer, gruvområden, urskog, småsjöar och vackra slingrande småvägar.

bergslagencycling.com

Göta kanal

Att färdas längs Göta kanal med cykel är närmast idealiskt. Det är platt och stora delar av vägen cyklar man på kanalbanken, helt fri från biltrafik. Alltså passar den också barnfamiljer. Hemsidan är mycket informativ kring det mesta om cykel­semestern längs Baltzar von Platens stora infrastrukturprojekt.

gotakanal.se

Mälardalsleden

Mälardalsleden är Sveriges äldsta cykelturistled, med 440 kilometer naturskön cykling runt Mälaren. Leden omfattar hela Mälardalen – från Stockholm till Arboga, och binder samman större städer. Leden går ofta längs mindre vägar, över hagmarker och odlingslandskap, genom skogar och byar. Karta rekommenderas då skyltningen kan vara svår att följa.

Ingen hemsida finns, vi ­hänvisar till Sweden by Bike

Kustlinjen

Bild: 2018-04/smalsp-ret-hultsfred-v-stervik.jpg
Visst kan man ta cykel på en del tåg. Som exempelvis den smalspåriga museijärnvägen Hultsfred–Västervik. Sverigeleden och Cykelspåret är leder som ansluter. Foto: Björn Åslund

Kustlinjen är en led som sträcker sig över 56 mil från Roslagen i norr till Västervik i söder. Den har inte alltid kontakt med kusten, men har en rad förgreningar, om man verkligen vill höra vågornas kluckande. Kustlinjen omfattar Roslagens, Stockholms, Sörmlandskustens, Arkösunds, S:t Annas, Gryts och Tjusts skärgårdar. Det finns också fina möjligheter att kombinera cykel- och båtresa. 

Ingen hemsida finns, vi ­hänvisar till Sweden by Bike

Ölandsleden

Bild: 2018-04/shutterstock-317309393.jpg
Besök fyren Långe Erik under din tur på Öland. Foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

Öland har gott om vägar som passar för cykling, dock rullar här en hel del bilar under sommaren också. Ölandsledens olika etapper täcker större delarna av ön. Dessutom finns ett 20-tal kortare cykelrundor, exempelvis Sandviksrundan som är 19 km. På hemsidan finns kartor som pdf:er eller GPX-filer för GPS-enheter. 

cyklapaoland.se

Sverigeleden

Bild: 2018-04/shutterstock-403095466.jpg
Cykla till Sveriges östligaste punkt i Haparanda via Sverigeleden. Foto: Shutterstock

Sverigeleden är den verkliga utmaningen för långfärdscyklisten. Den passerar alla Sveriges landskap utom Gotland. Leden går på allmänna vägar, mestadels asfalt, och består av en huvudled och ett antal alternativa leder. Huvudleden går mellan Helsingborg och Karesuando med en sträcka av 262 mil. Dessutom finns tre förgreningar mot Norge och det finns också alternativa leder österut vid Trelleborg och vid Byxelkrok på Öland. Den ansluter till många av de regionala lederna.

Ingen hemsida finns, vi ­hänvisar till Sweden by Bike

Näckrosleden

Bild: 2018-04/20-dsc1575.jpg

Den vita näckrosen, Sörmlands landskapsblomma, har fått ge namn åt denna cykelled som slingrar sig kors och tvärs genom det sörmländska landskapet. Leden är totalt cirka 700 km lång, och dragen i en stor cirkel runt Sörmland, genomskuren av två tvärgående etapper.

På kommunernas hemsidor finns kartor över leden att ladda ned

Länkar

Sweden by Bike 

Snabb överblick av leder och utbud.

sweden­bybike.com

Bed & Bike 

Kartor över boenden och cykeletapper på bedandbike.se

Cykelkartan

Cykelkartan är en serie kartor med 30 kartblad som pekar ut lämpliga cykelvägar. Kartserien täcker Götaland, stora delar av Svealand samt området runt Siljan. Kartorna är detaljerade och innehåller förslag på lämpliga cykelleder samt deras underlag – grus eller asfalt. Här finns också förslag på sevärdheter att besöka under cykelturen.

cykelkartan.se

Open Street Map

Open Street Map är en global cykelkarta på webben. Mycket detaljrik i Sverige, med många turistcykelleder inlagda.

openstreetmap.org

Ur Allt om Elcyklar nr3 2017

Läs mer