INPASSET: Mer elmotorljud vore toppen

Björn Åslund

Björn Åslund

10 sep 2023

(INPASSET är en krönika, där åsikterna och tankar är skribentens.)

Åtskilliga tillverkare av elcykelsystem skryter om hur ljudlösa deras motorsystem är. Och det är oftast korrekt. Många av de mer kända tillverkarnas motorer hörs bara som viskningar när man sitter på cykeln.

En incident häromdagen fick mig att undra om, är det verkligen bra med knäpptysta elcykelmotorer.

Jag har ute med hunden, en yster och glad liten tik som gärna slänger sig iväg så fort något spännande dyker upp. Jag går i en uppförsbacke och omgivningen är ganska tyst. Men jag märker inget särskilt.

Hunden har superskarp hörsel, så hon noterar saker tidigare än husse. Så i samma som elcykeln passerar till höger bakifrån, far hon iväg som ett skott. Om det var tur eller kopplet som stoppade henne från att trassla in sig i cykeln, hann jag inte avgöra. Verkligen en överraskning, jag blev lätt chockad över elcyklistens oväntade entré. För hon som trampade hade inte varnat med plingklocka eller saktat ner. Bara trampat på utan hänsyn. Jag slungade ut några väl valda förbannelser efter henne, men hon trampade obrytt vidare. Förhoppningsvis lärde hon sig något.

Något jag hann notera var hur tyst elcykeln var, en Crescent med mittmotor. Jag hörde absolut inget. Inte minsta rassel, däcksus eller väsande från motorn.

Knasig hund, som gärna hoppar efter cyklar när hon blir överraskad. Mer ljud från elsystem skulle underlätta. Eller varför inte ringklockan?

Och det här är inte första gången cyklar och elcyklar som kommit bakifrån överraskat mig och hunden.

Att vanliga cyklar är tysta och att många cyklister saknar vett att varna med plingklockan, kan vi inte göra något åt. Så när jag tar mina hundpromenader är jag vaksam och försöker spana bakåt. Men man är inte mer än människa och ibland släpper vaksamheten. 

Bilar hörs på avstånd, inte minst genom däckbruset. Mtb-cyklar hörs oftast, åtminstone på asfalt tack vare de grova däcken. Elsparkcyklarna har ett tydligt vinande ljud, inte jättehögt, men man hör dem. Men många elcyklar är alltför tysta, för att man ska få en hint om att de närmar sig.

Min privata elcykel, som är tre år gammal, har ett Shimano Steps-system som ett tydligt vinande ljud. Jag hörs vet jag. Men jag har noterat att senare versioner av Steps har tystats ordentligt. Skickligt av Shimanos ingenjörer, men jag är ändå inte av uppfattningen att detta bara är av godo.

Så här ger jag en hemläxa till alla skickliga tillverkare elcykelsystem. Tänk om. Tysta inte motorsystemen mer. Se snarare till att motorerna hörs. Så slipper vi nog en del incidenter med knasiga hundar och förbannade hussar. Säkert kan en och annan krock mellan fotgängare och elcykel kan undvikas. 

Ökad motorljud från elcyklar kanske kunde bidra till lite mer lugn på cykelbanorna. Toppen om tillverkarna kunde nappa på det förslaget.

Björn Åslund, chefredaktör

Läs mer