Fixien som laddar med bakåtramp

Björn Åslund

Björn Åslund

9 jun 2022

TEST / Ingen synlig display. Inget batteri synligt på ramen. Ingen pakethållare. Inga växlar. Men ändå är Fixie Inc Backspin Zehus en trevlig elcykel, under förutsättning att man accepterar de begränsningar cykelkonceptet fixie innebär.

En äkta fixie är en lätt mycket enkel cykel med fast utväxling och inte något frihjul. Den är inte nedtyngd av massa utrustning. Bara en cykel i sin väldigt grundläggande form. Att cykla fixie kan vara att uttrycka sin personlighet. Fixien är enkel och antyder att du vill leva ett liv utan krångel.

 Fixie Inc Backspin Zehus, som säljs hos Bikester, är nog inte för de renläriga fixieisterna. Den avviker från konceptet, dels genom eldrift, dels genom den har frihjul. Men frihjulet är minst sagt annorlunda. Genom att trampa bakåt kan du dels bromsa cykel, dels bidra till att ladda batteriet. 

I övrigt är ändå Fixie Inc Backspin Zehus riktigt mycket fixie. Den är lätt, den saknar pakethållare, endast en utväxling och sittställningen tydligt framåtlutad. Hårt pumpade däck och en styv ram gör att den trivs bäst på asfalt, och hyfsat på väl uppkörda grusvägar. Bråkar underlaget, känns det tydligt.

Så vi tänker oss Fixie Inc Backspin Zehus mest för stan eller på cykelbanor, gärna för jobbpendling. Du har packningen i en ryggsäck, men tack vare el slipper du bada i i svett på ryggen. Du glider fram smidigt och snabbt, inte minst då den är ovanligt lätt för att vara elcykel.

Motor:

Eldriften är klart annorlunda. Till att börja med, cykeln saknar display och manöverknappar på styret. De inställningar som kan göras, görs i en mobilapp. Här kan du välja mellan tre lägen, Eco, Turbo Custom och Turbo. I Turbo Custom kan du anpassa eldriften efter dina preferenser, bland annat ställa assistansnivå och hur mycket verkan den generativa bromsen ska ge.

Zehus-motorn rymmer även 172 Wh batterier. Den regenerativa bromsen fungerar bra och bidrar till att ladda batteriet.

Man kan dock starta eldriften utan appen, genom att trampa bakåt ett antal varv.

Den generativa bromsen aktiveras genom bakåttramp och ger en tydligt ganska mjuk bromsverkan. Ju fortare du bakåttrampar desto mer broms. Hur mycket laddning detta tillför batteriet kunde vi dock inte fastställa. Men vi kan utgå från att den i stadstrafik med mycket stopp dels ger ett visst bidrag till laddningen, dels sparar bromsarna en hel del.

Själv motorn från Zehus sitter alltså i det stora baknavet, som också rymmer batteriet på 172 Wh. Inte så stort, men vår testkörning antyder dock att batteriet kan räcka 7-8 mil på läge Eco, under goda förutsättningar och en del bakåtramp.

Läge Eco innebär att du måste läge en del kraft på pedalerna, synnerhet i uppförsbackar. Turbo är starkare, men vi har trampat elcyklar med mer tryck i motorn. Ändra motorns effektläge kan enbart göras via mobilappen, vilket gör det lite trickigt att växla mellan olika effektlägen. Har man mobilen på styret bör det kunna gå någorlunda enkelt.

Betyg: 3

I appen kan man bland annat ställa in nivån på regenerativ bromsverkan.

Byggkvalitet: 

Vi kunde inte se något som pekar på brister i byggkvaliteten.

Betyg: 4

Utrustning: 

Magert med utrustning, då det är en fixie, så det är lite orättvist att jämföra med vanliga elcyklar.

Vi noterar belysningen, en LED fram diskret integrerat i styret, och bak i sadelstolpen. Båda osynliga när de är avstängda.

Fälgbromsar

Betyg: 3

Styret är ovanligt rent för att vara på en elcykel. Frontlyse är inbyggt, men syns knappt när det är avstängt.

Cykelkänsla:

Cykelns utväxling är anpassad till de högre fartregistren, så vid start är den ganska tungtrampad. Då ståtrampar man gärna för att få upp farten. Att starta i branta uppförsbackar kräver ordentligt med benkraft, och föder en längtan efter växlar.

Men i högre farter är den riktigt trevlig. Man kan till och med cykla med motorn i viloläge, utan att det är speciellt ansträngande. Jag fick upp den säkert i 30 km/tim utan större ansträngning med vilande eldrift. Dock är inte Zehus-motorn värsta kraftpaketet, man får allt vara beredd att bidra med en del benkraft, åtminstone när det går uppåt, särskilt på Eco.

Fixie Inc Backspin har en komfortnivå som inte passar alla. Sittställningen ordentligt framåtlutad och sadeln är riktigt hård. Det blir rejält stötigt när underlaget bråkar. Men den är härlig när underlaget är fint och motorn jobbar på. Den styva konstruktion ger en känsla av  direktkontakt med drivlinan och även trygghet när du sveper fram och sedan snabbt måste kasta dig in i tuffa kurvor.

Trots fixie-konceptets begränsningar tycker vi ändå denna elcykel har ett berättigande. Enkelheten har trots allt sina poänger, och cykeln fungerar utmärkt under de förutsättningar som gives en fixie. Tänker bara på detta att batteriet inte syns, och att den väger så lätt att man enkelt tar den inomhus.

Betyg: 4

Prisvärde:

Vi har inga andra liknande cyklar att jämföra med, men den verkar ha en rimlig prislapp.

Betyg: 3

Utseende/design:

Ren och snygg, inte massa detaljer som stör utseendet.

Plus

 • Låg vikt
 • Enkelhet, färre detaljer som kan krångla
 • Bra körsträcka trots litet batteri

Minus

 • Hård sadel
 • Tar ingen packning

Totalbetyg: 17/25

Test Fixie Inc Backspin Zehus

 • Klass: Mellanklass 10 000 – 20 000 kr
 • Pris cirka 19 000 kr
 • Vikt: 13,5 kilo
 • Motor: Zehus navmotor
 • Batterikapacitet: 172 Wh
 • Testcykeln från: Bikester butik, Sickla, Nacka.
 • Testcyklist: Björn Åslund.

Läs mer