Guide: Så minskar du stöldrisken

Björn Åslund

Björn Åslund

21 aug 2024

Det finns väldigt mycket som du som elcyklist kan göra för att minska stöldrisken, skriver chefredaktör Björn Åslund. Han är erfaren elcyklist och har både sett och hört många kloka råd, och även snappat upp vad branschexpertisen säger om förebyggande.

Tro inte att godkänt lås på cykeln räcker, det krävs mer om du verkligen ska vara skyddad. Som synes nedan finns mycket att göra.

En del råd är enkla att tillämpa, andra ganska besvärliga men effektiva. Ju fler råd du följer, desto mer minskar du tjuvarnas lust att ta just din cykel.

Att kunna ta med batteriet är effektivit stöldskydd. Batterier utanpå ramen är mycket enklare att lossa än inbyggda.

Välj rätt elcykel och utrustning:

• Välj en elcykel vars batteri är lätt att lossa. Oftast då batterier i pakethållaren eller öppet på ramen. Så du enkelt kan ta med det och minska intresset för din cykel.

• Undvik riktigt stora batterier, som är tunga att bära med. Väldigt få behöver batterier över 500 Wh för vardagsbruk.

• Skaffa ett extra lås för fastlåsning i stolpar eller cykelställ. Det ska vara av typ bygellås eller grov kätting. Det finns även larmlås. Snåla inte, enkla lås kan knäcks lätt av tjuven.

• Om cykeln blir stulen kan en GPS-spårsändare underlätta för att att följa och hitta cykeln. Tekniken verkar fungera bra, enligt den granskning som gjordes våren 2022 av Allt om Elcyklar.

• Stöldskyddsmärkning, typ ISR-märkning, minskar intresset för din cykel. Enligt företag som hanterar personalcyklar är stöldfrekvensen så låg som en procent, vilket är lågt för nya cyklar. Denna typ av märkning rekommenderas av många försäkringsbolag.

• Välj en ovanlig cykelmodell, eller en med ovanlig färg. Sannolikt mer svårsåld, och ratas därför av tjuvar.

 

Parkera säkrare:

•Lås fast cykeln i fast föremål. Observera att en del stolpar kan vara enkla att lyfta ur sitt fundament.

• Parkera på plats med insyn, så att tjuven inte kan agera ostörd

• Osäkra platser är tyvärr där många cyklar parkeras, som stationer, skolor, köpcenter och större arbetsplatser. 

• Den egna trädgården och närhet till hemmet är ingen garanti för att slippa stöld. Håll cyklen inlåst om det är möjligt. Även cykelförråd i flerfamiljshus är utsatta platser.

Med ett extra lås, som låser genom ramen, och låser vid fast föremål, ökar skyddet ordentligt. Foto:iStock

Så här låser du

• S k godkända lås, oftast ramlås genom bakhjulet, räcker för att du ska få ersättning av hemförsäkring Men deras skydd är måttligt, de räcker inte om tjuven är målmedveten. Enligt Stöldskyddsföreningen så löper man tre gånger större risk att cykeln blir stulen om den enbart är låst med cykelns tillverkningslås, jämfört med att den är låst vid ett fast objekt med ett extra lås.

• Extra lås som låser cykeln vid ett fast föremål ökar skyddet rejält. Men det krävs också att man gör rätt. Lås inte genom däck, styre eller annat som skruvas bort. Låset ska gå igenom ramen för att vara säkert.

Mer läsning om stöldskydd

I det digitala magasinet Allt om Elcyklar nr 1/2024 har vi ett stort tema om cykelstölder och stöldskydd.

Allt om Elcyklar finns på Readly, som innehåller 1000-tals digitala tidningar. Här finns även äldre utgåvor av magasinet.

https://se.readly.com/products/magazine/allt-om-elcyklar

Läs mer