Vanmoof hårt pressat ekonomiskt

Björn Åslund

Björn Åslund

25 jan 2023

Det hypade cykelmärket Vanmoof har en pressad ekonomi och har varit nära konkurs, visar en rapport som först uppmärksammandes av en nederländsk tidning. Detta berättar bland annat Cyclingindustry.news

Det var tidningen Financieele Dagblad som avslöjade hur pressade Vanmoof varit och att företaget varit nära konkurs.

Hade inte investerare skjutit till nytt kapital hade företaget sannolikt hamnat i allvarliga ekonomiska svårigheter, under första kvartalet i år, med risk för konkurs. 

För att klara kassaflödet har företaget även bett om att få skjuta betalningar till underleverantörer, uppger Cyclingindustry.news. Det rapporteras att en siffra på mellan 10 miljoner euro och 40 miljoner euro nämns i den finansiella rapporteringen som ska betalas till leverantörer. Också avslöjade är siffror som som tillskrivs garanti- och reparationskostnader; 8 miljoner euro avsattes tydligen i den finansiella rapporten för 2021, som satte företagets förluster på 78 miljoner euro på en omsättning på 83 miljoner euro.

Vanmoof är ett känt och omtalat cykelmärke med bas i Nederländarna, som fått stor spridning i Europa. Deras elcyklar säljs till stor del online direkt till konsument, med under 2022 har det etablerats återförsäljare i Sverige, bland annat i en cykelbutik Stockholm.

Källa:

Vanmoof came close to collapse, accounts show

Läs mer

Annons: