Garantiservice för VanMoof försvinner från Sverige

Björn Åslund

Björn Åslund

3 mar 2023

Butiken Cykel&Natur i Stockholm upphör med att göra garanti- och reklamationsjobb på VanMoofs elcyklar. Därmed försvinner den enda svenska service-verkstaden för VanMoof.

Nederländska VanMoof har fått mycket uppmärksamhet för sina elcyklar, med egen innovativ teknik. Det går inte att ta miste på en VanMoof med sin speciella ramgeometri, enkla design, och med batteriet inbyggda i ramen.

VanMoof har riktat in sig en del på säkerhet, cykeln har ett nyckelfritt lås, och funktioner som automatisk känner igen ägaren, inbyggd alarm och även GSM-baserat spårningssystem (i händelse av stöld).

Man har också öppnat butiker i världsmetropoler, som Amsterdam, Berling, New York, Paris och San Francisco. Men den mesta av försäljningen har skett över nätet, och sedan har lokala cykelbutiker fått stå för service och eventuella garantiärenden.

I Sverige är det butiken Cykel&Natur i södra Stockholm som fått utföra  denna typ av servicejobb. Och det har det varit mycket av, berättar Erik Svedin som äger butiken.

– Det har varit mycket reklamationsjobb, och dessa har varit svårjobbade för oss. Det har blivit för dålig lönsamhet, när det tar lång tid att mecka, säger Erik Svedin.

Orsaken till att VanMoofs elcyklar är svårjobbade är de har väldigt mycket teknik som är egenutvecklad och unik för VanMoof, beskriver Erik Svedin.

– Vi tjänar mer på att meka vanliga standardcyklar. Det borde vara tvärtom att vi tjänar mer på mer komplicerade cyklar.

Cykel&Naturs garantijobb med VanMoof upphörde den 1 mars. Några andra serviceställen finns inte i Sverige, vilket lär innebära en del olägenheter för cykelägarna. Närmsta VanMoof cykelcenter ska finnas i Köpenhamn, enligt Erik Svedin.

Dock kommer inte Cykel&Natur helt nobba cyklister som vill ha hjälp med sin VanMoof.

-Vi kommer att kunna göra vissa jobb och service, men inte garantijobb. Vi kommer inte att han utrustning för felsökning och kommer inte ha VanMoof-specifika reservdelar, då vi måste avveckla reservdelslagret.

Läs mer