Ett nytt uppblåsbart krocksskydd

Björn Åslund

Björn Åslund

30 apr 2024

Om nu den uppblåsbara Hövdinghjälmen är borta från marknaden, så finns nu en ny typ av uppblåsbart krockskydd. Tyska företaget Mase har tagit fram den innovativa Airding som ska skydda huvud, nacke och överkropp.

Den är avsedd för olika typer av cykelturer, oavsett om det är på snabba turer eller daglig pendling i stan. Krockkuddesystemet finns i en mindre ryggsäck som väger 1 100 g.

Krockkuddarna blåser upp runt huvud, hals och överkropp och har svanskotansskydd. Även ett ryggskydd skyddar även ryggraden vid olyckor.

Airding analyserar cykelfärden med intervaller 3,6 millisekunder och utlöser vid eventuella fall. Med en enkel aktivering via app kan förare testa om systemet fungerar och deras säkerhet är garanterad. Batterinivån kan även avläsas i appen. Full laddning ger upp till 30 timmars användning i aktivt läge.

Efter en olycka eller testet har utlösts kan skyddet återställas med den så kallade Mase Inflator, en ersättningsgaspatron för 50 euro. Själva airbagen kostar 790 euro. Än så länge har vi inte sett den på den svenska marknaden.

Videon visar en test av Airding, med en stuntman som gör en framåtvolt med cykeln:

Läs mer