3 juni: Dags att fira ”Cykelns dag”.

Björn Åslund

Björn Åslund

2 jun 2022

Fredag den 3 juni är det World Bicycle Day över hela världen. Detta har bestämts av FN. Organisationen Svensk Cykling avstår dock från aktiviteter i år, men det finns andra aktörer som uppmärksammar cykeln och dess möjligheter.

3 juni trampar vi med lite extra stolthet, på våra cyklar och elcyklar. Då firas varje år World Bicycle Day över hela världen. Det har FN bestämt. Syftet är att visa på den nytta som cykeln har för hälsan, klimatet och ekonomin, berättar Svensk Cykling på webbsidan www.cykelnsdag.com.

Om nu Svensk Cykling i år avstår från samordnade aktiviteter den på Cykelns dag, så är budskapet ändå att man hoppas kunna återkommer under kommande år.

Hos Cykelfrämjandet används dagen till att starta den årliga Cyklistvelometern. Det är en återkommande undersökning där Cykelfrämjandet granskar och jämför Sveriges kommuner utifrån vad cyklisterna själva tycker. Undersökningen baseras på en enkät där alla cyklister i Sverige kan tycka till om cykelförutsättningarna i sin kommun. I år genomförs Cyklistvelometern för tredje gången och enkäten är öppen 3 juni–31 augusti.

Resultaten från Cyklistvelometern 2022 publiceras den 19 oktober.

Blickar vi utrikes kan vi nämna organisationen European Cyclists’ Federation (ECF), som ska vara värd för ett gratis webbseminarium www.ecf.com) med många förespråkare för cykling och hållbar mobilitet från hela världen.

Tillsammans har vi äntligen insett att vårt beroende av fossila bränslen har orsakat enorma skador på vår planet och klimat, skriver ECF i sin inbjudan till webbseminariet.

Eftersom transporter – särskilt överberoendet av motordrivna fordon – utgör en betydande del av vårt beroende av fossila bränslen, ser regeringar och individer över hela världen alltmer cykling som en lösning. Därför känns World Bicycle Day 2022 ännu mer betydelsefull än tidigare år.

Läs mer