Cake lanserar elcykel för frakt

Björn Åslund

Björn Åslund

6 jan 2023

Svenska Cake har byggt och sålt tvåhjuliga elfordon i en klart säregen design. Hittills mopeder och mc, men nu är det dags för en elcykel. Det är elcykeln Åik som är byggd för den som vill frakta saker och kunna trampa riktigt långt.

200 kilo ska cykeln klara. Det ska finnas en rad tillbehör som ska kunna fästas på aluminiumramen.

Åik har som standard ett batteri och vilket ska ge en räckvidd på 120 kilometer. Men finns plats för tre batterier och vilket tredubblar räckvidden till hela 360 kilometer. Frågan är vem som orkar och hinner trampa sådana sträckor under en dag. 

Batterierna uppges kunna användas för att driva andra saker, som matlådor med värme eller kyla eller varför inte ett verktyg.

Cake har ännu inte lagt upp alla specifikationer på hemsidan, men det framgår att den har en mittmotor med 100 Nm vridmoment, vilket är mer än de flesta lastcyklar har. Kraften överförs via en drivrem till växeln i bakhjulet, som verkar vara av inkapslad modell av okänt märke.

Cake beskriver denna skapelse, som perfekt för ”yrkesverksamma urbana pendlare”. Prislappen börjar på 64.700 kronor. Med tre batterier kostar den 91.400 kronor. Vill man ha den med den speciella lådan bak kostar den 108.000 kronor.

Läs mer