Yamaha breddar med egna elcyklar

Björn Åslund

Björn Åslund

4 mar 2022

För den svenska elcykelmarknaden är Yamaha känt för sina kraftfulla mittmotorsystem. Men nu tar Yamaha nästa steg, och aviserar elcyklar av flera olika typer för den europeiska marknaden.

Yamahas introduktion av en serie elektriska produkter för personlig mobilitet, beskrivs på en rad sajter, bland annat Bike-Eu.com. 

Eric de Seynes, Yamaha Motor Europes VD och koncernchef berättade om introduktion av den nya produktserien Switch ON:

-Yamaha är på väg att lansera tre nya e-cyklar i segmenten all mountain, gravel och urban, sade Eric de Seynes. 

-Fullständiga detaljer kommer att avslöjas under sommaren, och dessa nya elcyklar kommer att finnas tillgängliga före slutet av 2022 genom Yamahas Powered Two Wheeler-nätverk. 

Presentation handlade också om att tillkännage ett partnerskap med Indian Hero Cycles för att öppna en fabrik för navmotorer i Ludhiana, Indien.

-Vi kommer att fortsätta att utveckla system för våra OEM-partners, förklarade Clement Villet, vid Yamaha Motor Europe. 

-Som pionjären inom elcyklar har vi redan byggt 7 miljoner motorer sedan 1993. Marknaden växer väldigt snabbt för tillfället, cirka 5 miljoner elcyklar såldes förra året i Europa. Nyligen genomförda studier visar att under de kommande 3-5 åren förväntas 50 procent av alla cyklar som säljs i Europa vara elcyklar. Detta är ögonblicket för att integrera vår teknologi och kunskap i kompletta elcyklar som kombinerar våra drivenheter och den välkända Yamaha-körförmågan.

-Marknaden utvecklas och människor letar nu efter produkter som kommer 100 procent från oss. De vill också dra nytta av Yamaha-återförsäljarnas erfarenhet och kunnande, tillade Clement Villet.

Prototyp snabb elcykel

Man passade också på att presentera B01, en prototyp till snabb elcykel (speedbike) för 45 km/tim (se bilden ovan), alltså en sådan som i svensk lagstiftning kallas klass 1 moped.

-Detta är en ny hybridprototyp som på ett intelligent sätt kombinerar elcykelfunktionalitet med mopedprestanda och urban förmåga, berättade Eric de Seynes.

Konceptmodellen är skapad av Yamaha Motor Europe i samarbete med långvariga partners Fantic Motor och Motori Minarelli. B01 ska utvecklas till en färdig produkt, som ska bredda Yamahas utbud inom e-mobilitet. 

Enligt Eric de Seynes kommer produktionen att starta inom ett år.

Ebike-news.de har en mer utförlig artikel om Yamahas satsning (på tyska, men sajten kan ändras till engelska)

https://ebike-news.de/yamaha-baut-e-bikes-videos-zeigen-sportliche-modelle-und-neuartiges-s-pedelec/203167/

Läs mer