Ny lättare och starkare Yamaha

Björn Åslund

Björn Åslund

3 sep 2022

En ny Yamahamotor med lägre vikt och mer vridmoment har lanserats inför säsong 2023. Det är PW-serien S2 som ersätter den tidigare PW-serien ST. Det är en motor med kraftiga prestanda som är främst tänkt för mountainbikes och längre turer, typ trekking. 

Den nya PW-seriens S2 är utvecklad med filosofin att ”less is more”. S2-drivenheten är betydligt lättare och kraftfullare än den tidigare ST-serien som lanserades 2018. Detta nya motorsystem ska erbjuda en naturlig körupplevelse och är designad för att tillfredsställa behoven av tillverkare som siktar på den europeiska cykelmarknaden.

Med ett maximalt vridmoment på 75 Nm är den kompakta nya motorenheten över 7 procent kraftfullare än föregångaren PW-serien ST. Dessutom har vikten minskat till 2,85 kilo, vilket är 16 procent mindre än den tidigare designen – vilket gör den till en av de lättaste i sin klass. 

Yamahas ingenjörer har dessutom minskat motorenhetens yttre med cirka 20 procent, vilket ska underlätta att konstruera ramar med hög markfrigång vid terrängkörning. Det ska också göra att ramarna utformas med kortare kedjestag, vilket ska förbättra ramens styvhet, något som göra cykel lättare att manövrera i svåra miljöer.

Till den nya S2-drivenheten kommer även en ny display, vars användargränssnitt som har utformats för att ge tillgänglig information tillsammans med enkel användning.

Mer info på Yamahas hemsida:

https://global.yamaha-motor.com/business/e-bike-systems/products/pw-s2/

Läs mer