Vinkas nya mittmotor ett alternativ till Bosch

Björn Åslund

Björn Åslund

13 sep 2024

Bosch mittmotorer är ett populärt val på elcyklar. Den kinesiska tillverkaren Vinka har en ny mittmotor som kan ge Bosch konkurrens, den är nämligen kompatibel med fästpunkterna på Bosch motorsystem.

Z-serien som lanserades av Vinka på årets Eurobike-mässa är en ny generation mittmotorsystem. Den nyaste modellen i serien, Z60 är alltså utformad att monteras i en ram utformad för Bosch-motorer, skriver Bike-Eu.com 

Med introduktionen av Z60-motorn siktar Vinka på att stärka sin position inom den elektriska mobilitetsindustrin. Z60 är inriktad på både sportiga och mer normala cyklister. Tillverkaren förväntar sig att modellen kommer att tilltala OEM-tillverkare som vill integrera motorteknik av högsta klass i sina elcyklar.

Z60 mittmotorn är designad med mångsidighet i åtanke, inklusive dess kompatibilitet med Bosch fästen. 

– Detta säkerställer att Z60 enkelt kan integreras i elcykelsystem som redan använder Bosch-komponenter, vilket ger tillverkare och användare flexibilitet i deras val av motorsystem, sa Tomas Krejci, europeisk försäljningsrepresentant till Bike Europe under Eurobike.

80 Nm och 1,9 kilo

Vinka Z60 uppges kunna ge 80 Nm i vridmoment. Den har en kompakt storlek med måtten 156 mm x 149 x 140 mm. För höljet har Vinka valt ett mer avancerad magnesiumlegeringsmaterial. Tack vare sin kompakta konstruktion väger motorn endast 1,9 kg.

Tillverkaren bakom varumärket Vinka  är Suzhou Wanjia Electric Co., Ltd som grundades 2003 och fokuserar huvudsakligen på utveckling och tillverkning av vridmomentsensorer, mittmotorer och navdrivsystem inom elcykelindustrin. Företaget har fabriker i både Suzhou och Tianjin, och har etablerat en eftermarknad i Europa, USA, Kanada, Japan och andra vanliga marknader.

Läs mer