Undersökning: Elcyklar skapar nya cykelvanor

Björn Åslund

Björn Åslund

29 aug 2024

En ny undersökning visar att svenskar som äger elcyklar tenderar att cykla längre och oftare än de som äger vanliga cyklar. Undersökningen visar bland annat att var fjärde svensk väljer cykeln som färdmedel under cykelsäsong och att fler än var tionde cyklar året om. Mest elcyklar finns i Halland.

Undersökningen, som genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Bosch eBike Systems, visar att elcykelanvändare mer benägna att cykla längre sträckor än de med vanlig cykel. Dessutom cyklar över hälften, 43 procent, av elcykelägarna 10–50 km per vecka. Av de svenskar som äger en vanlig, cyklar var tredje, 27 procent, denna distans per vecka.

Resultatet visar att elcyklister tenderar att vara mer konsekventa i sitt cyklande oavsett årstid jämfört med cyklister utan elassistans. 28 procent av svenska elcykelägare använder cykeln året om jämfört med 18 procent av de som äger en vanlig cykel.

Elcyklister mer motiverade

Elcyklister verkar även mer motiverade till att använda sina elcyklar. Av de svarande som äger eller har tillgång till en elcykel inom familjen svarar endast 12 procent att de nästan aldrig eller aldrig cyklar. Av de som äger eller har tillgång till en vanlig cykel är det hela 28 procent som uppger att de nästan aldrig eller aldrig cyklar. 

Män är något mer benägna att cykla året om, 19 procent, jämfört med kvinnor, 14 procent. Det är däremot fler kvinnor som väljer cykeln under cykelsäsongen, 26 procent, jämfört med män 23 procent.

– Det är intressant att se att elcyklar inte bara ökar avståndet som människor cyklar, utan också gör det möjligt för fler att cykla regelbundet oavsett årstid. Det visar på elcykelns potential som ett alternativ till bilen för fler resor, vilket är positivt ur både miljö- och hälsoperspektiv, säger Tamara Winograd, Head of Marketing and Communication på Bosch eBike Systems.

Mellan länen finns det stora skillnader i hur mycket man cyklar. I Stockholm cyklar endast 11 procent året om, vilket är något under genomsnittet för hela landet som ligger på 16 procent. Uppsala är däremot något mindre oväntat den staden där flest cyklar året om. Var tredje Uppsalabo, 29 procent, uppger att de använder sin cykel hela året. I Västernorrland uppger 54 procent att de nästan aldrig eller aldrig cyklar och är därmed den del av landet där man cyklar minst.

Undersökningen visar också hur hög andel elcyklar som finns i olika län. På frågan om respondenten eller familjen har en elcykel, så hamnade Halland i topp, med 33 procent. Gotland kom tvåa med 25 procent. På tredje plats Blekinge med 21 procent. 

Elcykla med hunden

Hur man använder cyklarna skiljer sig inte mycket mellan cyklister och elcyklister. De tre vanligaste användningsområdena, oavsett cykeltyp, är cykling som fritidsaktivitet, för dagliga ärenden samt pendling. Enligt undersökningen uppger dock nästan var femte svensk som äger en elcykel, 17 procent, att de använder den för att hämta/lämna barn eller husdjur till skola eller aktiviteter. För de med vanlig cykel är motsvarande siffra endast 7 procent.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 26 april–15 maj 2024. Totalt intervjuades 2108 personer i åldern 18–79 år (100 intervjuer i varje län).

Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

Läs mer