Stöldskydd 2024: Här är de bästa låsen

Björn Åslund

Björn Åslund

6 jun 2024

Vi gav oss ut i djungeln av cykellås. Siktet var inställt på lås av toppkvalitet, för att ge bästa stöldskydd till din elcykel. Prislappen var av mindre intresse, vi ville se vad som finns i marknadens toppskikt. Vi hittade fyra lås av tydligt skilda modeller. Men smakar det, så kostar det…

Sommartidningen finns att läsa

Denna artikel ingick i ett större tema om cykelstölder i magasinet Allt om Elcyklar nr 1/2024 som du hittar på Readly (innehåller 1000-tals digitala tidningar). Men nu finns sommarnumret av Allt om Elcyklar på Readly, där vi bjuder på ett stort tema om hur du kan ge elcykeln ett längre liv, och tips om hur man kan renovera motorsystem. Och mycket mer.

https://se.readly.com/products/magazine/allt-om-elcyklar

Abus Bordo 6500A/110

Vikbart utan nycklar med larm

• Abus Bordo 6500A/110

Med detta vikbara lås behövs inte nycklar, det räcker med en smart mobil med ABUS One-appen. Lås och mobil kommunicerar via Bluetooth. 

3D Position Detection – registrerar skakningar och minimala rörelser i alla tre dimensioner och utlöser larmet. Skulle tjuven försöka larmar det med 100 dB ljudnivå i 15 sekunder.

För den som vill ha något mindre smart, men ändå bekvämt, går det som tillval att använda Bordo One 6500A med fjärrkontroll.

Vikt: 2,3 kilo

Pris: 2968 kr hos Cykelkraft.

Hiplok D1000 U-Lock

Ett lås som ska klara vinkelslip

• Hiplok D1000 U-Lock

Detta presenteras av tillverkaren som världens första mobila cykellås som motstår angrepp från vinkelslip. Genom avancerad materialteknik, som tidigare aldrig använts för cykel- eller motorcykellås, kan Hiplok D1000 motstå angrepp från en vinkelslip 20 gånger längre än än traditionellt bygellås. Härdad stålkärna som ska skydda mot traditionella attackmetoder som bultsaxar

I övrigt ett traditionellt bygellås, som öppnas med nyckel.

Vikt: 1,9 kilo

Pris: 2990 kr hos Cykelkraft

Abus SmartX Alarm 770A

Nyckelfritt bygellås med larm

• Abus SmartX Alarm 770A

Bygellås är ett bra val, för att låsa fast cykeln i fasta föremål. ABUS SmartX Alarm 770A är ett lås som har en iOS- eller Android-telefon som personlig nyckel. Men låset måste förstås laddas ibland, då via USB C-anslutningen.

Tjuven ska avskräckas med larm som tjuter med 100 dB ljudstyrka. Bygeln, huset och de bärande delarna av låsmekanismen är tillverkade av specialhärdat stål. Det beskrivs som säkraste låset i sin klass, i Abus sortiment.

Vikt: 2,15 kilo

Pris: 2229 kr hos Cykloteket webbshop

Kryptonite New York Fahgettaboudit Chain 1415

Ett riktigt bamsigt kedjelås

• Kryptonite New York Fahgettaboudit Chain 1415

Låstillverkaren Kryptonite har ett stort utbud av kedjelås för cyklar i olika utförande. Det finns med olika typer av lås, och olika grovlek på kedjorna. Denna modell med 14-mms länkar av härdat manganstål är faktiskt inte det värsta och tyngsta. Vi tror det räcker långt, om man vill skydda sin elcykel eller lastcykel. Men orkar man släpa med sig alla kilon?

Vikt: 6,92 kilo

Pris: 2313 kr hos Cykelkraft

Läs mer

Annons: