Stockholms låneelcyklar försvinner. Staden hävdar avtalsbrott.

Björn Åslund

Björn Åslund

16 maj 2023

Stockholms stad häver sitt avtal med leverantören av Stockholm eBikes, efter upprepade avtalsbrott från bolagets sida.

Stockholms stads upphandlade lånecykelsystem Stockholm eBikes har sedan starten dragits med flera problem. Trots att avtal tecknades redan i juli 2021 har bolaget bakom systemet, CityBike Sweden, ännu inte lyckats leverera det antal cyklar som avtalet kräver. Det uppges i en pressrelease från Miljöpartiet i Stockholms stad.

– Det här bolaget har levererat en aldrig sinande ström av problem. Cyklarna och stationerna har varit för få, batterierna har inte laddats som de ska och appen har inte gått att lita på. Det är bara ett fåtal exempel, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

I början av maj 2023 uppdagades en svaghet i cyklarnas ram, som innebar en risk för personskador, vilket Allt om elcyklar rapporterat om. Det ledde till att lånecykelsystemet omedelbart pausades.

https://alltomelcyklar.nu/nyheter/stockholms-elcyklar-osakra-plockas-efter-olycka/

Strax därpå meddelade bolaget att ett fungerande system kan återöppnas tidigast om 6-8 månader. Nu häver Stockholms stad avtalet med CityBike Sweden.

– Från stadens sida har vi visat ett enormt tålamod med det här bolaget. Vi har också gjort allt vi kan för att hjälpa till att hantera de brister som framkommit, inom de ramar som avtalet tillåter. Nu ser vi dessvärre inget annat alternativ än att häva avtalet, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Stockholms stads lånecykelsystem har finansierats av intäkter från reklamvitriner som bolaget ClearChannel har administrerat. Hävningen av avtalet innebär att även dessa reklamskyltar kommer att plockas bort.

Läs mer