Kineser ska tillverka vätgasdriven vikcykel

Björn Åslund

Björn Åslund

24 feb 2023

Ett kinesiskt företag är på väg att dra igång tillverkning av en vikbar elcykel, och då med energikällan vätgas och bränsleceller.

Allt om elcyklar har tidigare rapporterat om elcyklar med bränsleceller och vätgas som energibärare istället för batterier. Bland annat om franska Pragma Industries vätgascyklar, och det svenska företaget Fuel Cells Technology Sweden AB (f d myFC) som utvecklar just bränsleceller för elcyklar, dock är ingen färdig lösning presenterad.

Än så länge tycks bränsleceller vara en teknik som har trögt i portgången, för att kunna anpassas till elcyklar, åtminstone till rimliga priser som kan konkurrera med lijon-batterierna.

Nu rapporterar den kinesiska nyhetsportalen ChinaDaily att en tillverkare under mars ska börja producera vätgasdriven elcykel av vikmodell. Hittills har endast prototyper tillverkats, bilden ovan ska föreställa en sådan, döpt till H-Bike.

Tillverkaren Youon Technology Co Ltd ska för närvarande ha möjlighet att producera 50 000 vätgasdrivna cyklar om året.  Till år 2025 ska produktionskapaciteten utökas så att 200 000 enheter kan tillverkas per år. Nyheten i China Daily ger dock inte många detaljer.

Cykelns vätgasbränslecell ska göra det möjligt att köra elcykeln upp till 24 km/tim. Bränslecellen tar dock upp ganska mycket utrymme, att döma av bilden som visas officiellt. 

Några uppgifter om cykelns prislapp finns inte, men kinesiska tillverkare dock tidigare visat sig duktiga på att producera elcyklar till lågt pris, så det blir sannolikt ett måttligt pris.

Källa Ebike News.de:

https://ebike-news.de/wasserstoff-statt-e-motor-chinesen-produzieren-h-faltrad/209766/

Läs mer