Hela världen firar cykeln den 3 juni

Björn Åslund

Björn Åslund

27 maj 2023

Den 3 juni är det dags för evenemanget Cykelns dag. Då ordnas ett antal aktiviteter för att hylla cykeln. Kanske också i din hemstad?

Cykelns dag är inte begränsat till Sverige. Det är också ett internationell dag fastställd av FN och går under namnet World Bicycle Day. I Sverige arrangeras den av Svensk Cykling i samarbete med Cykelfrämjandet.

Men att döma av evenemangskalendern på hemsidan Cykelns dag, så är firandet utspritt till dagar och veckorna kring 3 juni. På hemsidan kan vi läsa om diverse cykelaktiviteter:

Som exempelvis i Uppsala, där man den 3 juni uppmanas att ta cykeln, bland annat till stadskärnan där det planeras för ett sommarsläpp med en massa aktiviteter hela dagen.

Malmö stad satsar på 2 juni för att uppmärksamma Cykelns dag. Det blir barnfokus med aktiviteter på cykelsafari i Folkets park.

Stora vinster

Cykelns dag ska förstås visa alla vinster och möjligheter som cykeln ger. På evenemangets hemsida har man samlat en mängd studier och forskningsresultat, som visar på nyttan och glädjen med cykling. Så där kan man hämta argument för cykling inom skilda områden som samhällsvinster och hälsa:

Som exempelvis att varje cyklad kilometer är en vinst för samhället med ungefär 1,80 kronor. Varje kilometer som en bil rullar kostar samhället ungefär 1 krona. Cyklingen i EU-länderna bidrar till samhället med omkring 240 miljarder kronor varje år medan biltrafiken ger en kostnad under ett år är omkring 5 000 miljarder kronor.

Källa till detta är Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet och professor i humanekologi vid Lunds universitet.

Vad händer i din hemstad? Klicka här:

https://www.cykelnsdag.com/aktorer/

Läs mer