GPS på elcykel ledde till hälericentral.

Björn Åslund

Björn Åslund

4 sep 2022

GPS-spårning efter en dyrbar elcykel ledde till att polisen kunde hitta något som beskrivs som en hälericentral, rapporterar polisen i region Stockholm. I lokalen fanns 14 elcyklar och tre elcyklar.

Polisens händelsenotis berättar om en privatperson som fått en dyrbar elcykel stulen i Sickla, en stadsdel i Nacka. En GPS-spårare var monterad på cykeln varför polisen kunde följa vart den tagit vägen. 

Med hjälp av uppgifterna från GPS-spårningen leds polisen till Söderort där vittnesuppgifter gör att beslut tas om husrannsakan i en lokal.  Två personer som uppehåller sig i lokalen grips då det anträffas ett flertal tvåhjulingar som misstänks vara stulna. Det rör sig om 14 hela elcyklar och tre elsparkcyklar. 

Dessutom fanns där en uppsjö av cykeldelar såsom batterier, ramar och däck. Värden av stöldgodset är inte fastställt – men det uppskattas vara högt och polisen rubricerar därför det misstänkta brottet som grovt häleri.
De gripna är en man och en kvinna, båda två i 35-årsåldern.

Allt om elcyklar har tidigare granskat hur GPS-spårare kan användas för att följa cyklar som kommit på avvägar. Detta finns redovisat i en längre artikel, som ger en del tips hur spårningen kan läggas upp:

https://alltomelcyklar.nu/artiklar/gps-kan-spara-den-stulna-cykeln/

Läs mer