Cyklisters erfarenheter blir interaktiv lastcykelguide

Björn Åslund

Björn Åslund

29 mar 2022

Två hjul, tre hjul, lång eller bred? Nu kan du ta reda på vilken lastcykel som passar in i ditt liv. Nu lanserar en interaktiv guide för alla som har svårt att välja lastcykelmodell. Bakom satsningen ligger EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena Resan och en rad andra aktörer.

Texten har uppdateras kl 15.33, 29 mars. 

Lastcykeln är en allt vanligare syn i många av våra städer, men samtidigt betraktas den fortfarande som en nischprodukt. Så trots att lastcykeln kan hjälpa familjer att få ihop livspusslet med skjutsning och shopping, är tröskeln till att köpa en lastcykel hög. 

Inte minst eftersom kunskapen om de olika varianterna i allmänhet är låg. Därför har EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena Resan tagit fram en märkesoberoende interaktiv guide där du kan få svar på vilken cykeltyp som passar dina behov bäst, berättar Region Örebro i ett pressmeddelande.

– Du får svara på ett antal frågor. Hur du bor, vad du vill frakta och vad du kan betala, sedan får du ett förslag, säger Simon Tullstedt som har sammanställt guiden.

Erfarenheter från användare
Lastcykelguiden har tagits fram genom en enkät med 120 lastcyklister. De har fått berätta om hur livet med lastcykel fungerar i praktiken genom att svara på olika frågor. Användarna har erfarenhet av olika varianter av lastcyklar. Det handlar om tvåhjulingar, trehjulingar, cykelkärror som kopplas på vanliga cyklar och så kallade longtails som har en extra lång och stabil pakethållare där man får plats med flera barn. Cyklisterna har genom sina svar visat att olika former av lastcyklar kan fungera bra som transportmedel i både små och stora städer. I viss mån även på landsbygden, men då gäller det att välja rätt modell.

– Självtestet och guiden ger dig en fingervisning om vad du ska ta hänsyn till inför ett köp. Var du bor kan vara avgörande för vad som är lämpligt att satsa på, och vissa lösningar har mer begränsade användningsområden än andra, säger Simon Tullstedt.

Guiden behövde rättas

Under tisdagen prövar vi också att använda lastcykelguiden. Vi har redan erfarenhet av lastcykel, och förväntar oss ett visst svar av typ av lastcykel utifrån de svar vi matar in. Det blir dock ett annat förslag än det förväntade.

Vi mailar Simon Tullstedt, som svarar och snart upptäcker att den interaktiva guiden inte fungerar korrekt. Det ska dock vara rättat under eftermiddagen.

-Jag såg att guiden vara felbalansed, men nu har en del siffror justerats, så nu ska det bli rätt resultat, säger han.

En del av något större
Lastcykelguiden är en del av EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan. Projektet får stöd från Tillväxtverket genom den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från samverkansparterna Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och BioDriv Öst. Utöver det deltar Örebro universitet, länsstyrelsen i Örebro län och länsstyrelsen i Östergötlands län samt många kommuner från de tre länen.

Länk kommer att finnas i vår köpguide:

https://alltomelcyklar.nu/guider/kopguide-lastcyklar-2021-lasten-rullar-latt-med-elhjalp/

Läs mer