Crescent: Låsningsfri broms till lägre pris

Björn Åslund

Björn Åslund

8 feb 2022

2020 lanserade Cycleurope låsningsfria bromsar på en Crescent elcykel. Men prislappen var hög. Under våren kommer den ny modellen Crescent Elma med navmotor och låsningfri broms, till ett betydligt lägre pris.

Låsningsfri broms på framhjulet är sannolikt en ordentlig höjning av säkerhet. Vi har hört en del om olyckor, där framhjulets broms nyper och cyklisten flyger över styret.

Med introduktion av Crescent Elma hamnar denna bromstyp i ett prissegment som är överkomligt för många elcykelköpare. Det rekommenderade priset är 26 995 kr, vilket är 10.000 kr lägre än modellen Ellie som också har låsningsfri skivbroms på framhjulet.

Vi har tidigare testat Ellie med låsningfri broms (länk till vårt test) och vi upplevde att funktionen levde upp till förväntningar. 

Det är dock svårt att bedöma hur mycket olycksrisken minskar i en verklig situation, men helt klart innebär låsningsfritt bättre kontroll över bromsande och trygggare cykling i svåra situationer.

Om vi betraktar nya Elma bortsett från den låsningsfria bromsen, så liknar den basmodellen Elina med lågt insteg, korg, pakethållare, fotbroms, navväxel (7 växlar) och navmotor. Dessutom finns Koppla Light, som bland annat gör att batteriet blir mindre intressant för tjuvar, genom att endast fungerar på den elcykel det installerades i. Detta genom en elektronisk spärr i systemet.

Elma är alltså tänkt som en brukscykel som ska kunna nå stora kundgrupper, som vill ha en elcykel av klassisk modell, och vara beredda att betala mer för ökad säkerhet.

Läs mer