Välbyggd billig pendlare med Steps

Björn Åslund

Björn Åslund

17 feb 2021

Made är en serie cykel som säljs via Cykelkraft. Made Linum är en alldeles utmärkt pendlarcykel med mittmotorn Shimano Steps. Priset är lågt, men så saknas också en del tillbehör som är standard på dyrare cyklar.

Made Linum har raka och enkla linjer, med lite lätt sportigt stuk. Vi tänker oss denna cykel främst för färd mellan punkt A och B i god fart, utan att släpa på massa last. Enda packningen är i princip en ryggsäck eller axelremsväska. Enligt butiken så köps den ofta av jobbpendlare. Och den funkar utmärkt om man har några mil till jobbet, för motorssystemet ger långa körsträckor per laddning.

Sittställningen är lite framåtlutad, men styret går att höja för den som vill sitta mer upprätt. Sadeln är av en sportig rätt hård typ. Hela cykeln känns styv, stadig och hård, kanske främst beroende på odämpad framgaffel. Men denna styvhet gör också att cykeln svarar bra, då man vill stå upp och trampa extra hårt uppför backar. Den stadiga konstruktionen gör också att cykeln är snabb i reaktionen, när du ska svänga och manövrera. 

Vi noterar många nöjda köpare som ger cykel gott betyg på Cykelkrafts hemsida. Dock skulle vi önska mer utrustning, men priset är ju lågt.

Made är inget stort märke, men vi ser inga risker med det. Cykelns alla vitala komponenter kommer från kända tillverkare, så det går hitta reservdelar och få service om det blir krångel.

Made Linum finns också med damram med lägre insteg.

Motor:

Elassistansen kommer från Shimanos beprövade mittmotor Steps 6000 med 50 Nm i vridmoment. Det finns mycket gott att säga om detta system. Långa körsträckor, minst tio mil på lägsta Eco, rejält med kraft och vridmoment på högsta ”High”. Motorns sensorer känner väl av hur hårt man trampar och reglerar effekt fint. 

Batteriet är visserligen en stor klump i ramen, men plockas bort mycket enkelt och sätts tillbaka lika smidigt. Även motordisplayen är lätt att loss, om man vill plocka med den, för att inte locka tjuvar.

Displayen är av den äldre mindre modellen, den duger dock bra för de flesta cyklister. Här hittar man alla vanliga färddata, bland annat distans, och återstående körsträcka på batteri. Märkbart är att Shimano lyckats tysta ned Steps 6000, som i tidigare versioner var rätt högljudd. 

Men vi noterar en lite annorlunda känsla med Steps 6000 på testcykeln. Det kändes inte lika rapp i accelerationen som det brukar. Privat cyklar jag en elhoj med Steps och det är riktigt bra drag redan på lägsta nivån. Men segdragningförmågan och orken i tunga backar på Made Linum var som den skulle, vi tog upp oss för ordentliga uppförsbackar i 25 km/tim på högsta assistansnivån (självklart fick också trampa en del).

Betyg: EEEE

Byggkvalitet:

Cykeln känns rätt tung, även utan pakethållare och med plastskärmar. Vi antar det beror på en kraftigt byggd ram. Väl svetsad är den i alla fall. Men plastskärmar är inte det mest hållbara. Kablage från styret går in i ramröret, och skyddas där av bussningar.

Betyg: EEEE

Utrustning

Utrustning är cykeln svaga punkt, och här behöver det kompletteras. Vi saknar belysning fram och bak. Något lås finns inte. Inte ens den obligatoriska ringklockan på styret. Vill man ha pakethållare, är ramen förberedd för det.

Åtta utanpåliggande växlar. Hydrauliska skivbromsar 160 mm. Sidostöd.

Kedjeskydd av tallriksmodell, men tack vare lätt utsvängda trampor är avståndet till kedjan rätt betryggande.

Betyg: EE

Cykelkänsla:

Visst är Made Linum en välbyggd och trygg cykel. Batteri i ramen och lågt monterad motor gör att tyngdpunkten är låg. Ingen som helst obalans, vi kunde släppa styret och cykeln tuffade på utan vingel.

Den stela framgaffeln bidrar till stabilitet. Hela cykeln hänger ihop. Så det är inga problem om cykelbanorna urartar till svängfest, eller om det plötsligt dyker upp hinder. Cykeln är med på dina önskningar om ändrad riktning (inom rimliga gränser förstås). Hydrauliska skivbromsar gör att du bromsar kontrollerat och snabbt. 160 mm skivor räcker nog för de flesta, men det kanske behövs kraftigare broms om cyklisten är tung och kör mycket i utförsbackar.

Med motorn aktiverad rullar den på riktigt bra, men känns lite seg när motorn får vila. 

Betyg: EEE

Prisvärde: 

Det är sällan man hittar en välbyggd elcykel med Shimano mittmotor för denna måttliga prislapp. Priset kan ursäkta den snåla utrusningen. En ringklocka och enkel belysning kan man få för några hundralappar.

Betyg: EEEE

Utseende/design:

Cykeln har en lite minimalistisk i sin design, vilket vi gillar. Tighta matta stänkskärmar och snygg design överhuvudtaget. Svart är lite dystert, men här ger den kulören tyngd och kraft.  

Plus

+ Stark mittmotor

+ Lågt pris

+ Stabil konstruktion

Minus

– Snålt med utrustning, ingen ringklocka.

Bild: 2019-10/made-linum-bild-2.jpg
Shimano Steps 6000 är en mittmotor med långa körsträckor och bra ork i backar.


Bild: 2019-10/made-linum-bild-3.jpg
Batteriet är lätt att lossa och sätta tillbaka.


Bild: 2019-10/made-linum-bild-4.jpg
Kedjeskydd av tallriksmodell, skyddar oväntat bra.

Made Linum

Klass: Mellanklass 10 000 – 20 000 kr

Pris: Cirka 20.000 kr.

Vikt cirka 23 kilo

Motor: Shimano Steps 6000 mittmotor

Batterikapacitet: 418 Wh

Testcykeln från: Cykelkraft, butiken på Södermalm Stockholm.

ur Allt om Elcyklar 2/2019

Läs mer