Stark pendlarcykel med skön dämpning

Lotta Hedin

Lotta Hedin

17 feb 2021

Med Classic Steps har Lifebike växlat upp ett kvalitetssnäpp. Resultatet är en stark och bekväm elcykel med mittmotor för den som värdesätter komfort.

Svenska Lifebike har tidigare satsat på elcyklar med navmotorer i fram eller bakhjulet. Men för Classic Steps som är en nykomling för i år är det mittmotor som gäller, närmare bestämt den kraftfulla Shimano Steps E6002.

Classic steps är en pendlarcykel med drag av klassisk damcykel – sittställningen är någonstans mellan upprätt och framåtlutad. Komforten är hög. Med dämpad framgaffel och dämpad sadelstolpe blir framfarten väldigt mjuk och behaglig. De tjockare däcken bidrar ytterligare till att ta bort stötar.

Bild: 2020-04/lifebike-steps-bild-5.jpg
De flesta av Lifebikes cyklar har navmotor, men Classic Steps är utrustad med mittmotor.

Motor: 

Motorn heter Shimano STEPS E6002 en stark mittmotor med ett vridmoment på 50 Nm. Kraften som läggs på pedalerna förstärks på ett lyhört sätt utan ryck. Det finns tre assist-lägen: eco, normal och high, samt walkassist. 

Systemet är inte sådär explosivt som vissa elcyklar kan vara (särskilt i assistläget high). En del modeller liksom skjuter iväg upp för backarna, även på höga växlar. Här får man vara med och växla ned, annars blir det trögt. Det är dock ingen nackdel – kraften finns där – man måste bara växla lite mer som på en vanlig cykel. Elcyklar som skjuter iväg oavsett växel gör en lätt till en lat cyklist som glömmer bort att växla ned, vilket sliter mer på kedja och kassett. Enligt Lifebike ska motorn klara att dra en cykelkärra med två barn utan problem. Det har vi inte haft möjlighet att testa, men vårt intryck talar för att det stämmer. 

Motorn är tyst. Men jag har varit med om ännu tystare, så inte riktigt toppbetyg där.

Knapparna för att välja grad av assist och visningsläge på displayen styrs lätt med tummen, även med handskar på. Displayen är av enklare slag, men tydlig och funktionell. Batteriet (Shimano BT-8014) rymmer 418 Wh vilket ger en räckvidd på 7- 12 mil.

Betyg: 4

Bild: 2020-04/lifebike-steps-bild-6.jpg
Lifebike Classic Steps har nio utanpåliggande växlar.

Utrustning:

Lifebike Classic Steps är utrustad med nio utanpåliggande växlar (Shimano Deore 9) och hydrauliska skivbromsar (Shimano BR-MT200) som fungerar utmärkt. Framgaffeln är dämpad, liksom sadelstolpen. Här finns också ett stadigt stöd, lampa fram och bak och pakethållare utan ”fastklämmare” – packrem krävs om det ska lastas. Cykeln kommer även med stänkskärmar, kedjeskydd och lås med så kallad plug in-funktion (man kan komplettera med en kätting som kan klicka fast i låset, om man till exempel vill kunna låsa fast cykeln vid en stolpe). 

Betyg: 4

Bild: 2020-04/lifebike-steps-bild-paketha-llare.jpg
Pakethållaren är av enklare slag, inget som håller last, man får skaffa packrem.

Byggkvalitet:

Kvaliteten känns hög i alla de olika delarna. Det här är en rejäl och välbyggd cykel.

Betyg:4

Cykelkänsla: 

Mjukheten och gunget i kombination med den kraftfulla, ryckfria motorn skapar en riktigt skön känsla. Man vill liksom gärna le en smula där man susar fram. Cykeln gör sig bra både på gropiga grusvägar, och som daglig pendlararbetshästpå asfalt. Gillar man en sittställning som lutar åt det mer upprätta hållet är den ett utmärkt alternativ.  

Betyg: 4

Prisvärde:

Absolut prisvärd. Ordinarie pris är enligt Elcykelvaruhuset 24 990, men priset har varit nedsatt ända sedan i höstas och ligger för närvarade på 19 995, vilket är bra pris för den här cykeln.

Betyg: 4

Utseende:

Formen är väldigt ren och tilltalande enkel. Liksom klassisk och modern på samma gång. Batteriet ligger till hälften infällt i en nedsänkning i ramen, vilket både ser snyggt ut och gör att det sitter fast stadigt.

Plus: 

+ Skön fjädring

+ Bekväm

+ Välbyggd

Minus:

– Svårt att hitta något negativt faktiskt, förutom detaljer som att pakethållaren inte har någon ”klämma”, utan kräver packrem. 

Fakta– Lifebike Classic Steps E6

Klass: Premium 20 000 – 30 000 kr

Pris: ca 20-25 000 ( ordinarie pris är 24 995, men den säljs nu för 19 995)

Vikt: ca 25 kg

Motor: Shimano steps E6002 

Batteri: 418 Wh

Testcykel från: Elcykelvaruhuset

Läs mer