Så lätt att den knappt märks

Björn Åslund

Björn Åslund

13 feb 2021

Topeaks cykelkärra Journey är riktigt lätt. Bakom en elcykel märks den knappt. Och den är stadig, även om man lastar den med åtskilliga kilon gör den sig knappast påmind för den som trampar med elassist.

Journey är nog i första hand byggd för den som ska cykla långt och vill släpa mycket. Den har en stor väderskyddad väska som rymmer riktigt mycket packning. Man lyfter enkelt ut den stora väskan, när man lämnar cykeln.

Cykeln behöver förses med en särskild koppling för att Journey ska kunna kopplas, det är två plastknoppar som sätts på hjulbultarna (på cyklar med navväxel) eller en särskild platta för plastknopparna (för utanpåliggande växlar) på vardera sida av bakaxeln.

Det är lite trickigt att förstå handgreppet hur man kopplar kärran till cykeln. Men har man väl listat ut det, så kopplar man smidigt kärran bakom cykeln. Och där sitter den riktigt stadigt fast. Tack vare konstruktionen med en stor väska, kan den fungera för storhandling. Det är bara att att placera den stora väskan i butikens shoppingvagn, och sedan lyfta över den till cykelkärran efter butiksrundan. 

Framför allt i butiker med självskanning är detta smidigt. Ska man plocka ur alla varor i kassan är det inte lika enkelt, eftersom det är små ytor efter butikskassorna, där väskan kan ställas när den ska packas.

Konstruktionen är väldigt öppen, och man behöver den stora väskan. Det är svårt att frakta mindre föremål, om man inte har spännremmar. Stora saker, typ jordsäckar, går att frakta ett par (men se upp för maxvikten).

Kärran är lätt, men konstruktion verkar mycket stabil och bör hålla för många års användning.

Enda egentliga invändningen är en viss risk att klämma fingrar vid armen som ska kopplas till cykeln. Den svänger hit och dit lite okontrollerat när man lyfter runt den tomma kärran.’

Bild: 2018-06/topeak-k-rra-test-bild.jpg

Plus

+ Lätt och stadig konstruktion

+ Väderskyddad väska

Minus

– Lite svår att koppla på.

Fakta– Topeak Journey Trailer

Vikt: 6,45kg

www.crescent.se

Pris cirka 4 500 kr

Vikt: cirka 5 kilo

Lastkapacitet: 32kg

Allt om Elcyklar nr1 2018

Läs mer