Longtail för skjuts av två barn

Björn Åslund

Björn Åslund

17 feb 2021

Ett barn är det ingen konst att ha i barnstol bakpå cykel. Men två barn? Svaret behöver inte vara bil eller stor lastcykel. Svaret kan lika väl var en longtail, alltså en kraftigt byggd cykel med längre bakdel. Som Yubas Boda Boda, vilket är utrustad med Shimano utmärkta motorsystem Steps 6100. 

Två barnstolar ska gå att montera. Med lite större barn så skaffar man den bakre breda sadel som testcykeln var utrustad med, som är ett tillbehör. Med den breda sadeln kan de skjutsas tryggt, tack vare de stora fotstöden och hjulskydd effektivt skyddar fötter och ben.

Att cykla denna är befriande normalt men ändå med god lastkapacitet, vilken bör beaktas om man tycker större lastcyklar känns lite läskiga att framföra. När man väl är igång är cykelkänslan som vilken normal stadscykel som helst. Med sin längd 186 cm är den bara en decimeter längre än en vanlig stadscykel.

Den har ju inte samma lastförmåga som en större lastcykel, men den bör definitivt fixa mer last än en vanlig cykel. Den är förberedd för cykelväskor, och större väskor och kassar kan fixeras på den bakre sadeln om man skaffar den säkerhetställning som ska håll barn på plats (se bilderna). Det går även att utrusta den med en främre pakethållare. Dock bör man vara medveten om att tung last högt upp kan göra denna typ av cykel lite vinglig.

Den testade modellen, med lite lägre insteg, är döpt till Step Through och cyklisten ska inte vara längre än 177 cm. För längre finns Step Over med annan ramgeometri och med högt ramrör.

Yuba Bikes är ett företag i Kalifornien USA, enbart inriktade på lastcyklar i olika utföranden. Än så länge finns endast ett fåtal återförsäljare i Sverige, men det skulle inte förvåna oss om longtailcyklar med får viss spridning när folk får upp ögonen för fördelarna. Lastkapaciteten är stor, barn kan skjutsats och cykelns dimensioner är inte besvärande.

Motor: 

Shimano Steps 6100 mittmotor är ett alldeles utmärkt val på en ganska tung cykel, som dessutom kan lastas tungt. Det är utan tvekan ett motorsystem bra med ork.

Lägsta effektläge ”Eco” är kanske något måttligt för att driva Boda Boda i elcykelfart. Ökar man till ”Normal” blir det dock ordentligt med ork i form av vridmoment, här känns motorn riktigt stark i tunga backar. Sen har man ”High” när lasten är tung, motvinden hård och hemlängtan stark.

Batteriet på 418 Wh är till synes tajt monterat i ramen, men var smidigt att ta ur och sätta tillbaka. Utifrån tidigare erfarenheter gissar vi att ett fullt batteri ger 6-7 mil på läge Normal. Löstagbar display centralt på styret.

Betyg: 5

Byggkvalitet: 

Det här känns som en riktig kvalitetscykel. Grova dimensioner på det mesta.

Betyg: 5

Bild: 2020-03/yuba-boda-boda-bild-21.jpg
Centralt monterad parkeringsstöd gör att cykeln står riktigt stabilt.

Utrustning: 

Vi noterar att cykeln har belysning fram och bak som tänds centralt från motordisplayen. Hydrauliska skivbromsar från Tektro som tar riktigt betryggande. 

Ett rejält kedjeskydd i plåt. Sadel med bärhandtag, smart när cykeln ska baxas. Utanpåliggande växlar Shimano Alivio 9 växlar. Styrets handtag var väl aningen halkiga.

Något vi verkligen gillar, som vi skulle önska på fler cyklar, är det mittmonterade stödet. Cykeln står upprätt när den är parkerad, och dessutom hur stadigt som helst vid lastning.

Konstruktionen gör att vanligt ramlås inte kan sättas på. Istället kan man exempelvis köpa Yubas eget ”Pin Lock”, som är en stålpinne som kan låsas.

Eftersom Boda Boda är en cykel som tydligt siktar på barnfamiljer och skjuts kunde vi önska att en del utrustning, som nu är tillbehör, vara standard. Det verkliga priset för cykeln stiger med flera tusenlappar om den ska vara väl utrustad för barnskjuts.

Betyg: 4

Bild: 2020-03/boda-boda-6.jpg
Yubas eget ”Pin Lock” är ett speciellt lås till denna cykeltyp.

Cykelkänsla: 

Yuba Boda Boda är definitivt tänkt för i första hand cykling i stan och på asfalt. Den har rejält grova däck, men de känns riktigt lättrullade. Visst känns det att cykeln är tung vid hantering, men med elmotorn aktiverad och på rull är detta inget bekymmer. Och faktum att den är förvånansvärt lättcyklad med motorn i viloläge. Nu är väl inte risken stor för batteritorsk med Steps 6100 som har långa körsträckor.

När man sitter där bakom styret och trampar runt noterar man inget speciellt. Känns som vilken vanlig cykel som helst.

Kanske hade utväxlingen kunnat vara lite annorlunda. De högsta växlarna var så höga att vi sällan nyttjade dessa. Med lägre utväxling hade man fått ännu mer ork på de lägsta växlar. Dock är sällan orken ett egentligt problem med starka Steps.

Vi hittade en besvärande detalj. Om man försöker rulla igång cykel med fötterna, är det risk att de åker in under fotstödet och kläms mot marken.

Cykeln uppges väg 28 kilo, och det känns. Definitivt tyngre än andra elcyklar.

Betyg: 3

Prisvärde: 

Drygt 32 000 kr känns inte som överpris för denna kvalitetscykel, i jämförelse med vanliga elcyklar med mittmotor. Definitivt lägre än andra lastcyklar med mittmotor. Men det krävs mer pengar för de tillbehör som de flesta behöver.

Betyg: 3

Utseende/design: 

Boda Boda har ju ett klart eget utseende med sin längre bakdel. Så man syns verkligen bland andra cyklister.

Totalbetyg: 20/25

Plus

+ Bra motorsystem

+ Bra skrivbromsar

+ Centralt parkeringsstöd

Minus

– Klämrisk för fötterna pga konstruktionen.

Test Yuba Electric Boda Boda

Klass: Lastcyklar

Pris cirka 32 900 kr

Vikt: 28 kilo

Motor: Shimano Steps 6100

Batterikapacitet: 418 Wh

Testcykeln från: Moréns cykel, Kärrtorp i Stockholm.

Läs mer