E-mtb för både landsväg och skog

Björn Åslund

Björn Åslund

17 feb 2021

Det vi direkt upptäcker på denna Canyon är hur bra den trivs med motorn i viloläge. Den rullar oväntat lätt. Och med motorn aktiv i stökig terräng är den riktigt trevlig. Men andra ord, en allsidig e-mtb.

Testcykeln i storlek M har däcksdimensionen 29X2,6 tum, i mindre storlekar har den 27,5 tums däck. Däcken Schwalbe Hans Damp är inte de mest grovmönstrade, vilket förklarar att den rullar fint på väg. Inte några bekymmer med grepp i terrängen heller. Dryga 22 kilo, vilket också bidrar till en lättdriven och smidig cykel. Slaglängd på dämparna är 130 mm. Canyon anger maximal höjd vid hopp till 60 cm.

Sammantaget tror vi denna e-mtb passar för väldigt många typer av terräng, både snabb och tekniskt krävande, och även gata. Men vi skulle avstå downhill, då finns serien Spectral:ON med större slaglängd.

Canyon Neuron:ON 7.0 är toppmodellen i serien Neuron:ON. Går man ned i pris blir det främst enklare bromsar, växlar och dämpning. Men alla modeller är med Shimanos Steps E-8000 mittmotor byggd för e-mtb, och har rejält med tryck.

Canyon säljer sina cyklar enbart via webbutik. Vill man testa så kan Canyons svenska representanter dyka upp på större cykel-events.

Motor:

Shimano Steps DU E-8000 har rejält med motorkraft. Undertecknad väger 70 kilo, och då räckte i princip alltid mellannivån ”Trail” för att ett bra tempo med snabba fartväxlingar, även när det gick brant uppför. Ökar man till ”Boost” blir cykeln väldigt rivig och batteriet dräneras snabbare.

På stig och väg räcker ”Eco”, eller varför inte köra avstängd en stund, det funkade också.

Steps E-8000 har en imponerande segdragning som gör sig särskilt påmind i låg fart när man tror att det blir stopp. Det finns tydlig motorkraft att sega sig ur besvärliga situationer. Uppgivet vridmoment är 80 Nm, och den kraften hänger i hög kadens. Först när tramporna roterar som lärkvingar, märks att vridmomentet är på väg ned. Motorn väldigt responsiv till hur du cyklar, kraften kommer direkt när man trycker på. Och motorn hörs en del, rätt så surrig är den. 

På styret sitter en liten display som visar effektlägen (Walk, Off, Eco, Trail och Boost), samt hastighet och batteriladdning. Via usb kan man koppla upp systemet till Shimanos programvara och ändra inställningar. 

Utanpåliggande batteri som är föredömligt lätt att lossa och sätta tillbaka. Beröm för att det är ganska diskret i ramen. 500 Wh räcker för flera timmars skogskörning.

Betyg: EEEEE

Byggkvalitet: 

Några tveksamheter i byggkvalitet är svårt att avslöja. Vi hittade inget att anmärka på.

Betyg: EEEEE

Utrustning: 

Överlag god klass på komponenter och utrustning.

130 mm dämpning fram och bak. Bakdämpare Fox Performance Float DPS LV, med tre lägen (som kan finjusteras med lufftryck). Framgaffel med dämpare Fox Performance 34 Float. Dämpning både fram och bak justeras med vred på dämparen, som fungerade smidigt.

Bakväxeln Shimano Deore XT 11 växlar, som växlar fint under belastning.

Canyons sadel gav bra stöd för rumpan, och är lite vinklad baktill för att hålla kvar cyklisten i branter. Sadeln är sänkbar (dropper post) med reglage på styret.

Shimano Deore XT hydrauliska skivbromsar 180 mm skivor.

Usb-uttag på övre ramröret, bl a för att ge el till framlyse.

Men som på många andra mtb, ingen ringklocka. Varför?

Betyg: EEEE

Cykelkänsla:

Hej vad det går över stigar och berghällar, över grova rötter och förbi stenbumlingar. Upp för backar, ned för backar. Ingen match att hålla ett gott tempo på ett halvsvårt mtb-spår. 

Visst skakar det och slår en del i cykeln, men det är ändå uthärdligt då dämpningen jämnar ut en hel del. Framför allt noterar man det efteråt, att kroppen faktiskt känns alldeles utmärkt. Någon fara för mjölksyra och andnöd är det inte heller, när motorn kickar loss ordentligt så fort du trycker ordentligt på pedalerna. Shimano Steps E-8000 lyder minsta vink.

Neuron:ON 7.0 är hur följsam som helst, det är lätt att få cykeln i önskad riktning. Bromsarna reagerar blixtsnabbt och känsligt. Bromshandtagen är lite små, men ligger ändå fint i handgreppet. Balansen lämnar inget att önska.

 Det är inte cykeln främst som sätter gränserna, det är cyklisten. Det krävs förmodligen en ordentligt krävande cyklist (eller tung) för att Neuron:ON ska kännas begränsad.

Betyg: EEEEE

Prisvärde: 

Det finns dyrare e-mtb för den som vill ha riktigt vassa grejor, men vår bedömning att cyklar på denna nivå av pris och utrustning duger för de flesta skogscyklister. Vi tror att priser är ganska rimligt, för kvalitet kostar.

Betyg: EEE

Utseende/design:

Neuron:ON ser ganska nätt ut. Inte helt uppenbart att det är en e-mtb. Bra så man inte stör skogsfolket.

Plus

+ Motor med drag i

+ Rullar lätt utan el

+ Bra dämpning

+ Ganska lätt

Minus

– Ingen ringklocka

Bild: 2019-10/1570801805_canyon-neuron-on-7.0-bild-2.jpg
Speciell sadel för e-mtb med uppsvängd akter för att cyklisten inte ska hasa av.


Bild: 2019-10/1570801829_canyon-neuron-on-7.0-bild-3.jpg
Liten display till Shimanos Steps motorsystem.


Bild: 2019-10/1570801851_canyon-neuron-on-7.0-bild-4.jpg
Shimano Deore XT 11 växlar.

Canyon Neuron:ON 7.0

Canyon Neuron:ON 7.0

Klass: Lyx 40 000 – 

Pris 46 399 kr

Vikt: 22,3 kilo

Motor: Shimano Steps DU E-8000

Batterikapacitet: 500 Wh

Testcykeln från: Canyon Bicycles Sverige

ur Allt om Elcyklar 2/2019

Läs mer