Cykla långt och bekvämt

Björn Åslund

Björn Åslund

12 feb 2021

LaPierre Overvolt Trekking 600 är helt klart en cykel för den som vill kunna sträcka ut turerna på längden och färdas bekvämt. Snålkör man motorn på ”eco”-läge, och trampar lite mer själv, så bör man komma cirka 12 mil på ett fullt batteri.

Den som bara vill köra kortare turer i stan kan sluta läsa här. Lapierres Overvolt är helt klart överkurs för att glida runt mellan kaféerna. Här har vi en cykel för den som vill kunna trampa långväga, antingen som pendlarhoj eller på längre utflykter. Förutom plats för vanliga cykelväskor på paket-hållaren, finns plats för packning mellan -sadel och pakethållare, och det går även att sätta en väska på styret.

Den är av hybridtyp med lite lätt framåtlutad körställning och litet rullmotstånd. De samlade egen-skaperna gör att man utan jätteansträngning kan hålla 25 km/h utan motorstöd. Sätter man Boschmotorn på lägsta effekt ”eco” så går det lite lättare, men fortfarande får man lägga lite tryck på pedalerna. På nästa läge ”tour” rullar det riktigt behagligt på platt mark.

Ramen och konstruktionen känns helgjutet stabila. Det finns inte minsta spår av tveksamhet när man ändrar riktning hastigt. 

Finns i fyra ramstorlekar, samt även i en damversion med lågt insteg. 

Bild: 2018-04/lapierre-overvolt-trekking-600-bild-4.jpg
Låset är faktiskt inte godkänt av Stöldskyddsföreningen.

Byggkvalitet

Aluminiumram med mycket hög yttre finish, som har en sober matt lack. Komponenter av namngivna kända tillverkare. Det mesta talar för att detta kan bli en långlivat kamrat, i synnerhet om man vårdar den ömt och håller den inlåst.

Utrustning

Bakväxel Shimano Alivio nio växlar.

Hydrauliska skivbromsar Shimano M355, 180 mm fram, 160 mm bak. 

Pakethållare med remmar.

Dämpad framgaffel, dock utan låsning.

Däck Schwalbe Road Cruiser.

Täckande kedje­skydd. Lyse fram och bak.

Smal ganska hård sadel Selle Royal ­Shadow. Fjäder­dämpad sadelstolpe. 

Abus ramlås med ­möjlighet till vajer­låsning, dock ej godkänt av Stöldskyddsföreningen.

Cykelkänsla

Framåtlutad körställning och fast smal sadel gillas inte av alla. Men det är ju självklarheter för lite längre färder. Dämpad framgaffel och dito sadelstolpe jämnar ut en del hack i vägbanan. Vår bedömning är att åkkomforten är mycket god på denna Lapierre-cykel.

Vi har svårt att hitta tveksamheter i uppförande. Riktigt styv konstruktion som lyder minsta vink från cyklisten. Kraftfulla skivbromsar bidrar till känslan av att vara herre över färden.

Den kan även fungera som motionscykel med avstängd motor. Lite tungt att accelerera, men väl upp i fart rullar den riktigt lätt med bara trampkraften.

Motor

Mittmotorn Bosch Active Line är instegs­modellen i Boschs motorprogram. Vridmomentet är inte så jättehögt, i jämförelse med en del starkare motoralterna­tiv. Detta märks inte i måttliga backar och vid körning i motvind. Men kommer man till en brant backe, eller vill ha riktigt bra acceleration, så märks det att motorn är lite svag, även om man valt högst effektläge, ”turbo”. Eftersom att det är en mittmotor kan man förstås växla ned och få mer ork på låga växlar.

Vill man få lång körsträcka väljer man energisparläget ”eco”. Å andra sidan får man trampa lite mer då bidraget från motorn är ganska måttligt. Men vi körde en längre sträcka på ganska plan väg, och den teoretiska körsträckan på cirka 12 mil med fullt batteri på 400 Wh verkar ganska realistisk.

Vi gillar motorns låga ljudnivå. Det finns mittmotorer som låter mer. Bosch styrreglage för motorn har föredömligt stora knappar. Cykeln är försedd med dator/­display av typen Intuvia.

Utseende

Overvolt Trekking 600:s svepande linjer med det överliggande ramröret som fortsätter rakt ned till bakhjulets centrum bidrar till ett smäckert och lätt intryck. Vi gillar även den matta grå ramlacken, men cykeln hade kunnat piggas upp med lite mer färg.

Plus

+ Riktigt fin cykel­känsla

+ Påtagligt lättrampad utan motor

+ Tyst mittmotor

+ Långa körsträckor 

Minus

– Aningen svag motor

Bild: 2018-04/lapierre-overvolt-trekking-600-bild-8.jpg
Cykeldator/display från Bosch Intuvia.

Bild: 2018-04/lapierre-overvolt-trekking-600-bild-9.jpg
Utmärkta hydrauliska skivbromsar.

Fakta – LaPierre Overvolt Trekking 600

Webb: lapierre-bikes.co.uk

Cirkapris: 25 000 kronor

Vikt:Uppgift saknas

Motor:Mittmotor Bosch Active Line

Batterikapacitet: 400 Wh

Testcykeln från: Norrköping Cykel & Motor

Ur Allt om Elcyklar nr4 2017

Läs mer

Annons: