Babboe gör en klassresa

Björn Åslund

Björn Åslund

12 feb 2021

Nederländska Babboe har ansetts som mellanklass inom lastcyklar. Med Babboe Carve Mountain siktar man tydligt uppåt i klasserna, och uppför i backarna. Dels genom mittmotor från Yamaha, dels genom en låda som kan luta i kurvorna. 

Prislappen är högre än de flesta lastcyklar, men denna lastcykel spelar i en annan division än Babboes andra lastcyklar. Bor man i en stad utan höjdskillnader kan du sluta läsa här, men är det gator och vägar med -mycket lutning är Babboe Carve Mountain verkligen värd att över-väga. Yamahamotorn med högt vrid-moment som driver via steglösa växlar, är en perfekt kombination med mycket backar. Effektiva hydrauliska skivbromsar gör att man snabbt får stopp på även ett tungt lastat ekipage när det går utför.

Den är ordentligt utrustad i grundutförande, och det enda vi saknar är ett täckande kapell. Dessutom är den stora plywood-lådan riktigt trevlig för ögat.

Vi noterar att Babboe har funnits i tio år, och är en etablerad tillverkare, så reservdelar bör inte vara något problem. Samma sak gäller Yamaha–motorn.

Bild: 2018-04/babboe-carve-mountain-6.jpg
Snygg låda med sittplats och bälten för två barn.

Byggkvalitet

Intrycket är att detta är en cykel av ordentlig kvalitet, byggd för många års dagligt bruk. Men en trälåda mår förstås bäst att parkeras inomhus.

Utrustning

Hydrauliska skivbromsar från Tektro. Ingen tvekan om att de gör sitt jobb väl. Kan även låsas som parkeringsbroms.

Framlysen diskret infällda i lådans front. Baklyse. Allt tänds från manöverpanelen.

Ramlås Trelock monterat. 

Heltäckande kedje­skydd, vilket är bra i svenskt vinterklimat.

Riktigt behaglig sadel med lagom fast sittyta.

Nuvincis steglösa växelsystem är en märklig konstruktion. Med vredet på styret väljer man steglöst precis önskad utväxling, mellan högt och lågt. Och det funkar klockrent. Växeln är inbygg i baknavet och därmed skyddad från smuts.

Två sittplatser med säkerhetsbälten för barn.

Cykelkänsla

Lådan med lutningsfunktion inbyggd i framvagnen ska ge cykelkänsla likt en tvåhjuling när man lutar i kurvor. Men jag hade svårt att bemästra den i låg fart. Då var det ­bättre att börja cykelfärden med lutningen låst, och sedan lossa den när man fått upp farten. Då funkar den bättre, och ger mer cykelkänsla, men ändå inte riktigt som endast två hjul.

Den stora tillgången är annars Yamaha­-motorn, vars kraft verkligen kommer till pass på en tung lastcykel. Det är verkligen en njutning att kunna trampa en så pass stor cykel utan att behöva använda så mycket benkraft, och dessutom svarar motorn tydligt när man trampar hårdare. Och det steglösa växelsystemet är verkligen imponerande, mjukt och smidigt ställer man om till önskad utväxling.

 Motor

MIttmotor från Yamaha lovar mycket vridmoment (max 80 Nm momentant), vilket naturligtvis är en tillgång på en tung lastcykel. Och man behöver sällan använda effektläge ”turbo”, det räcker med ”standard” för att man tydligt ska känna styrkan och orken. Utan större ansträngning håller man 25 km/h och lite till.

Sedan finns effekt­lägen ”eco” och ”+eco” och faktum är att den även på lägsta effekt rullar hyfsat åtminstone på plan mark. I backe blir det förstås rätt segt med energisparlägena.

Motorn är momentstyrd och svarar tydligt på hur mycket kraft man lägger på pedalerna.

Batteri på 400 Wh är gömt i lådan. Det bör räcka till sex mil på läget ”standard”. På ”+eco” kommer man betydligt längre, men då blir det att trampa en del. Betydligt längre körsträckor än med navmotorer.

Utseende 

Lådan med sina mjuka och runda former är nästan ett konstverk,­
 i jämförelse med de kantiga lådor som är brukliga på lastcyklar. Ram och styre också med mjuka former. ­Cykeln utstrålar vänlighet, och visst är det väl vänligt mot omgiv­ningen att välja lastcykel?

Plus

+ Motor och växelsystem ger bra ork i backar.

+ Långa körsträckor

+ Bra skivbromsar, med p-broms.

+ Snygg och rymlig låda.

Minus

– Lutningsfunktion lite svår i låg fart.

Bild: 2018-04/babboe-carve-mountain-7.jpg
En riktigt bra cykelsadel. Dessutom ett handtag, för att kunna lyfta cykelns bakdel.

Fakta: BABBOE CARVE MOUNTAIN

Webb: lastcykel.se

Cirkapris: 44 900 kronor

Vikt:Uppgift saknas

Motor:Yamaha mittmotor

Batterikapacitet: 400 Wh

Testcykeln från: Babboe Sverige, Falun/Borlänge

Ur Allt om Elcyklar nr4 2017

Läs mer