En lite nättare lastcykel

Björn Åslund

Björn Åslund

8 jun 2022

I takt med det ökade intresset för lastcyklar, så växer också mångfalden med olika typer av lastcyklar. Yoonit är en kompakt cykel med större lastkapacitet än vanlig cykel. Den finns med eller utan elassistans.

I Sverige tas den in av Bulten Bike, som är specialiserade på lastcyklar och håller till i Karlstad.

– Yoonit började tillverkas förra året, och vi har de första i Sverige. Vi tog in den för vi ville ha en kompakt lastcykel vårt sortiment, säger Heiko Bubbholz, vid Bulten Bike.

Yoonit finns i tre olika utföranden. Den som är döpt till ”Smart” har en lastplattform i fronten (se bilden i sidans topp). Modellen ”Family har en stor plastlåda i fronten, och ”Job” har en öppen lastyta. Samtliga tre kan fås med mittmotorn Shimano EP8, som är ett riktigt kraftpaket (vridmoment 85 Nm) och ett batteri på 504 Wh).

I övrigt så har Yoonit små dimensioner, för att vara en lastcykel. Den är kortare än en normalstor cykel, och hjulen har diametern 16 tum fram och 18 bak. Vikten för den elförstärkta Yoonit landar på 26 kilo. Utan el är det 20 kilo att trampa fram. Yoonit med Shimano EP8 går loss på 50 500 kr hos Bulten Bike. 

Läs mer