Yamaha visar en lättare mittmotor

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

Nu vill Yamaha in och konkurrera bland lättare mittmotorer, som installeras på citycyklar. En en ny mittmotor med kompaktare design och lite lägre vridmoment är på väg till säsong 2021. Ett nytt kompakt 500 Wh-batteri är också på gång.

Mobilitiet i städerna har visat sig var en framtidsfråga i många större städer. Pandemin och omställningen av trafiken har riktat uppmärksamheten på cyklar och elcyklar. Yamaha hoppas nu kunna hänga på den trenden ännu mer, med en lite lättare motorenhet än tidigare modeller som varit mer inriktade på vridmoment och prestanda.

Väger bara 2,9 kilo.

Till säsong 2021 introducerar nu Yamaha drivenheten CE och ett batteri på 500 Wh döpt till Extern Crossover. CE är det hittills lättaste mittmotorn från Yamaha, den väger in på 2,9 kilo. Det uppgivna vridmomentet är 50 Nm, vilket är lite högre än liknande basmodeller hos konkurrenterna Shimano och Bosch.

Yamaha beskriver motorn som extremt kompakt, vilket ska underlätta för cykeltillverkare att utveckla ramar med smalare och renare profil.

Automatisk supportläge

Många gånger förändras förhållandena på cykelvägen, det går backe upp och det backe ned, och det är stopp och start. För att underlätta färden har CE-motorn en programvara, som känner av och reagerar vid ändrade förhållanden. Den väljer då automatiskt lämpligaste nivån på elstödet, för att underlätta för cyklisten. 

Vi kan notera att CE-drivenheten också kommer i en version för fotbroms, som ju är uppskattat av svenska cyklister.

Yamaha har ett brett utbud av cykelbatterier, för såväl inbyggnad i ramen som yttre placering på ramen i eller i pakethållare. Till 2021 kommer ett nyutvecklat batteri External Crossover 500 Wh, som är avsett för yttre montaget på sadelstolpe eller nedre ramrör. Det kan noteras att batteriet inte väger mer än 2,9 kilo.

Yamahas motorenheter finns på en hel del elcyklar sålda i Sverige, men någon svenska Yamaha-representation finns inte i dagsläget. Yamaha har dock ett europeiskt huvudkontor beläget i Schiphol-Rijk i Nederländerna.

500 Wh och en vikt på 2,9 kilo.

10-08-2020

Läs mer