Yamaha visar elcykel med dubbla drivsystem

Björn Åslund

Björn Åslund

22 okt 2023

Yamaha använde Japan Mobility Show 2023 för att presentera två innovativa elcyklar. Både Y-00Z MTB och Y-01W AWD överraskar med sina funktioner och ger en glimt av vilka spektakulära innovationer som kan vänta oss under de kommande år.

Den japanska tillverkaren satsar på att bli marknadsledande inom elcyklar och understryker sitt anspråk på mässan i hemlandet med de två spännande koncepten. Y-00Z MTB är en e-mtb med servostyrning, medan Y-01W AWD är en touringcykel med dubbla motorer och två batterier.

Framhjulsmotorn.

Y-01W AWD är designad för långa cykelturer. Yamaha beskriver den som en äventyrscykel med tvåhjulsdrift. Den kombinerar en klassisk mittmotor som driver bakhjulet via kedjan med en navmotor installerad i framhjulet. Enligt tillverkaren koordineras de två motorerna via en elektronisk styrning och drivs av varsitt batteri. Detta bör möjliggöra en särskilt lång räckvidd. Den har breda däck och utmärkta terrängegenskaper, enligt Yamaha, så att Y-01W AWD ska vara mångsidig.

Det är inte känt hur mycket elcykeln väger med sina två batterier och motorer. Men den ska definitivt inte bli lätt. 

Yamaha Y-00Z MTB ska vara en teknisk demonstration som visar vad som redan är möjligt med e-mtb-tekniker. Placeringen av drivenheten ger en ovanlig löpning av kedjan (se bilden ovan), dels genom den stora kransen, dels ett eget litet drivhjul från motorn. 

Yamaha har installerat ett elektriskt servostyrningssystem i Y-00Z MTB som använder en magnetostriktiv vridmomentsensor.. Yamaha lovar utmärkt hantering och mer stabilitet vid terrängkörning med tekniken. Den högre vikten med mer teknik är dock sannolikt en nackdel. Yamaha ger dock ingen information om vad Y-00Z MTB väger.

Det är för närvarande också oklart om Y-01W AWD eller Y-00Z MTB kommer ut på marknaden någon gång i framtiden eller om de kommer att förbli renodlade demo-cyklar som ska visa vad som är möjligt redan idag, men som ännu inte nått konsumentmarknaden.

Mer bilder och kortfattad info på Yamahas webb:

https://global.yamaha-motor.com/en/showroom/event/japan-mobilityshow-2023/ypj/

Läs mer