Världens mest avancerade elcykel?

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

Calamus siktar högt med sin elcykel under utveckling. Den påstås bli den mest säkra och mest avancerade elcykeln i världen. Än så länge pågår finansiering via crowdfunding-plattformen Indiegogo.

Calamus One Ultrabike visades på den stora konsumentmässan CES 2020 i Las Vegas, vilket bland annat väckte intresse hos Ebike-News.de som rapporterar om den på webben.

Till det yttre har Calamus en renrakad och enkel form. Det syns inga utanpåliggande kablar eller vajrar på aluminiumramen, som väger in på tre kilo. Komponenterna är så mycket integrerade som det går, bland annat frontbelysning och batteriet i ramen.

Det som kanske är mest spektakulärt på Calamus One är den fem tum stora skärmen centralt på styret. Den har en rad funktioner som man inte hittar på elcyklar, snarare får man gå till bilar för att hitta förebilder. Bland annat har den sensorer som håller koll på den döda vinkeln snett bakom cyklisten. Dyker det upp någon i detta område så vibrerar handtagen.

Skärmdump från Calamus video som visar displayen.

En fingeravtrycksläsare finns inbyggd i skärmen, som gör att cykeln kan låsas upp med just dina fingeravtryck. Den rymmer också en GPS-enhet som har uttag för ett SIM-kort för mobil uppkoppling. Förutom navigering via Google Maps gör detta att cykeln kan skicka signaler till ägaren om den olovligen flyttas. Det ska också finnas alarm och ett smart lås, uppger Ebike-News.de.

Även om nu Calamus One beskrivs – av tillverkaren – som världens mest säkra elcykel tycker vi det är märkligt att den inte har låsningsfria skivbromsar, som nu börjar dyka upp på serietillverkade elcykar. Sådana bromsar är sannolikt väldigt avgörande för att exempelvis klara hård broms i grus på cykelbanor, som är en vanlig olycksorsak i Sverige. 

Calamus One kommer i två versioner. En 250 wattsversion med 56 Nm vridmoment i motorn från Bafang. Dessutom en snabbcykel Calamus One 75 med 750 watt i motorn och hela 160 Nm i vridmoment.

Enligt tillverkaren ska batteriet på 75 minuter kunna laddas halvfullt och ge upp till 30 km körsträcka.

Priset i dagsläget uppges till 24 759 kr för 250-wattaren, enligt företagets sida på Indiegogo. Leveransernas beräknas börja i april.

Läs mer Ebike-News.de

https://ebike-news.de/calamus-one-crowdfunding-fuer-neues-e-bike-auf-indiegogo/188408/

Läs mer