Vården klimat­växlar med elcyklar

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

31 jan 2021

– Med elcyklar blir det mer cykling vid patientbesök, tror vårdenhetscheferna Christer Johansson och Aase Eriksson. NU-sjukvården.

Text: Björn Åslund | Foto: Bodil Järnerot

Västra Götalandsregionen (VGR) har under året infört något som kallas klimatväxling. Det innebär bland annat att tjänsteresor med egen bil ska styras över till mer miljövänliga alternativ, som elcykel. Först att testa är NU-sjukvården som består av Norra Älvsborgs länssjukhus i Troll-hättan och Uddevalla sjukhus.

Klimatväxlingen innebär att en extra avgift läggs på tjänsteresor med hög klimatbelastning: flygresor och resor med privat bil. De insamlade avgifterna ska användas till åtgärder som ska minska regionens klimatpåverkan, berättar man på nusjukvarden.se.

I den första leveransen har NU-sjuk-vården fått 14 elcyklar. Fyra kom till den vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen vid Uddevalla sjukhus.

– Vi gör många hembesök hos patienterna och har redan vanliga cyklar som vi använder, säger Aase Eriksson, vårdenhetschef.

– Men de här cyklarna är av bättre- kvalitet än de vi har i dag och det kommer nog att kunna stimulera fler av medarbetarna att välja cykel i stället, säger Christer Johansson, som också är vårdenhetschef.

De nya elcyklarna är speciallackade i VGR-blått, en av profilfärgerna. Service ingår i avtalet med leverantören och cyklarna levereras med hjälm.

– Intresset för elcyklarna har varit över förväntan, men ambitionen är att alla verksamheter som ansöker om elcykel ska få det, säger Jenny Sjöstedt, miljöstrateg inom VGR.

– Vi kommer också att följa upp hur de första elcyklarna används. Cyklarna är utrustade med färddator så vi kan se hur långt de har gått. Vi kommer också att titta på hur många gånger som cyklarna har ersatt bil, säger Jenny Sjöstedt. 

Läs mer