VanMoof rullar in i Sverige

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

 Elcykeln VanMoof har nu dykt upp på den svenska marknaden i form av en butik i Stockholm. Holländska VanMoof utmärker sig genom en egen avskalad design, som knappast avslöjar att det rör sig om en elcykel.

Det går inte att ta miste på en VanMoof med sin speciella ramgeometri, enkla design, och med batteriet inbyggda i ramen. Det är inte uppenbart att det är en elcykel, men det är uppenbart en VanMoof, för något liknande har vi inte sett i cykelvärlden.

VanMoof är ett nederländskt cykelmärke, som skapades 2009 av av bröderna Taco och Ties Carlier. Numera säljs cyklarna i en rad världsmetropoler, som Amsterdam, Berling, New York, Paris, San Francisco och så även i Stockholm där butiken hade premiär sista juli.

Numera finns VanMoof i två modeller. Modell S3 är utrustad med framhjulsmotor med fyra effektnivåer, och batteriet på 503 Wh ska ge upp till 150 km körsträcka. VanMoof har riktat in sig en del på säkerhet, cykeln har ett nyckelfritt lås, och funktioner som automatisk känner igen ägaren, inbyggd alarm och även GSM-baserat spårningssystem (i händelse av stöld). Den har hydrauliska skivbromsar både bak och fram. Hela skapelsen väger 19 kilo.

Modell X3 är snarlik, men har en enklare fällbar lastplattform i fronten.

Vi kan också berätta att det var en del ståhej kring VanMoofs tv-reklam i Frankrike under sommaren. Den franska myndigheten ARPP, som granskar annonser, avvisade VanMoofs film. Man tyckte inte det passade med budskapet att bilarna kunde förpassa till historien, och att tittaren bjöds in till en grönare och rena mobilitet i form av elcyklar. Enligt ARPP så missgynnade reklamen bilbranschen och bidrog till klimatångest.

Uppmärksamheten över detta ingrepp blev enorm, och VanMoof fick av allt att döma betydligt mer ”reklam” än man kunnat tänka sig.

Alltomelcyklar planerar att testa någon av VanMoofs modeller.

X3 kan ta lite last i fronten.

(Omslagsfoto: VanMoof X3)

4-08-2020

Läs mer