VanMoof har gått i konkurs

Björn Åslund

Björn Åslund

20 jul 2023

Den nederländska elcykeltillverkaren VanMoof har försatts i konkurs. Det behöver dock inte innebära att cykelmärket försvinner. Konkursförvaltaren har i uppdrag att hitta nya ägare.

Det har länge gått rykten om att företaget VanMoof haft det skakigt. Visserligen har deras moderna och hypade elcyklar fått mycket uppmärksamhet, men det har inte räckt för att skapa en hållbar affärsmodell för företaget.

Nyheten om konkursen kommer från sajten The Verge som har tagit del av ett internt mejl som skickades ut efter beslutet i en nederländsk domstol, berättar även svenska sajten Breakit.

Företaget har funnits sedan 2009 och har finansierat dels genom crowdfunding, dels genom stora summor genom olika investerare. Enligt Breakit kunde bolaget vid den senaste nyemissionen ta in motsvarande cirka 1,3 miljarder kronor.

Men nu är bolaget i konkurs. Det uppges att konkursförvaltaren kommer att leta efter köpare till hela eller delar av verksamheten.

Det har sålts en del VanMoof cyklar i Sverige. Dock inte via cykelåterförsäljare, utan genom webben. Man har dock haft en cykelbutik i Stockholm som kunnat ta hand om serviceärenden.

Källor:

https://www.breakit.se/artikel/37193/vanmoof-tog-in-miljardbelopp-nu-gar-de-i-konkurs

https://www.theverge.com/2023/7/18/23798584/vanmoof-e-bikes-is-bankrupt

Läs mer

Annons: