VanMoof börjar säljas igen

Björn Åslund

Björn Åslund

15 apr 2024

Det nederländska elcykelmärket VanMoof är igång igen efter konkursen. Nu säljs elcyklarna via hemsidan, efter att konkursboet köpts av Lavoie förra året. Lavoie tillverkar elektriska skotrar och är en del av McLaren Applied-imperiet.

Kunderna kan välja mellan två modeller berättar vd Eliott Wertheimer till sajten MRSprout. Han har förstått att de kommande åren kommer att handla om att vinna tillbaka förtroendet för varumärket VanMoof.

Bolaget har också fokuserat på att omorganisera sin verksamhet. Detta har innefattat att skrota sin interna reparationstjänst och utveckla ett nätverk av oberoende reparationsfirmor i sju länder.

Cyklarna har även hittat till Sverige, och enligt uppgifter har det funnits flera hundra VanMoof-cyklar i Stockholm.

VanMoof blev kända för sina egensinnigt utformad elcyklar utrustade bland annat med spårningssystem. Företaget gick omkull förra året efter att ha misslyckats med att hitta nya pengar. Företaget redovisade en förlust på nästan 80 miljoner euro 2021 och har aldrig gått med vinst.

Källa MRSprout:

https://mtsprout.nl/groei/eliott-wertheimer-vanmoof-lavoie

Allt om Elcyklar 1/2024 på Readly: Stort tema om stöldskydd

Nu finns magasinet Allt om Elcyklar nr 1/2024 att läsa på Readly (innehåller 1000-tals digitala tidningar).

Cykelstölder drabbar oss elcyklister särskilt hårt. I tidningens stora tema (12 sidor) fördjupar vi oss i cykelstölder och tipsar om hur du kan skydda din elcykel bättre. 

https://se.readly.com/products/magazine/allt-om-elcyklar

Aktuellt

Crescent och Ecoride är stora svenska märken inom elcyklar. Båda tror att allt fler lastcyklar komimer rulla ut under 2024. Crescent satsar på en longtail (med förlängd pakethållare) för att klara vardagstransporterna, medan Ecoride tror mer på en tvåhjuling med låda fram.

Naturvårdsverket har inte ändrat sig kring allemansrättens restriktioner kring elcyklar. Men rättsläget är oklart, då frågan ännu inte prövats i domstol.

Tester

Som vanligt har vi testat ett gäng elcyklar. Bland annat nykomlingen Yamaha Booster Easy, som verkligen inte ser ut som en vanlig elcykel.

Testade elcyklar: Cake Åik (lastcykel), Crescent Elvira (damcykel med mittmotor), Gazelle Avignon (lågt insteg med mittmotor), Crescent Elder 20S (hybrid med mittmotor), Riese&Müller Multitinker (longtail lastcykel), Vaya Classic (budgetcykel med navmotor) och Yamaha Booster Easy. 

Läs mer