Utvärdering elcykelpremien startar efter nyår

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

20-12-2018/ Nu är det klart. Naturvårdsverket påbörjar en utvärdering av elfordonspremien efter årsskiftet. Man räknar med att ha en färdig utredning i mars månad.

Scott e-Sub av 2018 års modell kunde köpas med stöd av elfordonspremien. Men inte nästa år. Foto: Björn Åslund

Elcykelpremien, som elfordonspremien kallas populärt, är ju struken ur 2019 års budget som moderaterna och kristdemokraterna lyckade få en majoritet bakom i riksdagen.

I samma budget har även anslagen till naturvårdsverket prutats ned kraftigt på åtskilliga punkter.

Men en utvärdering av elcykelpremien ska det bli. Den ska göras av utvärderingsenheten vid naturvårdsverket. Lisa Eriksson är enhetschef och kan berätta:

-Ja, vi genomför utredningen då vi tycker det är många intressanta frågor. Vi har börjat fundera på metoder och samlat ihop material på området. Vi räknar med att dra igång direkt i januari och ska vara färdiga i mars.

Så ännu kan Lisa Eriksson inte precisera vilka frågor kring elcykelpremien som ska undersökas.

-Vi vill ringa effekterna, vi ska försöka titta på premien ur perspektivets samhällsomställning. När vi fick bidraget så sades att det var för att ge bättre möjligheter till klimatvänliga transporter, säger hon.

Hon konstaterar att det är många faktorer som samverkar, vilket gör att det inte är helt enkelt att ringa in effekterna av premien.

Naturvårdsverket har märkt ett stort intresse för få besked om elcykelpremiens, därför vill man snabbt fått ett resultat, alltså redan i mars. Men samtidigt blir troligen inte alla frågor besvarade då.

-Vi kommer att diskutera en del frågor, men det blir säkert utrymme att fortsätta utreda senare, säger Lisa Eriksson.FAKTAAnnonsAnnons

Läs mer

Annons: