Uppdaterad cykelnavigation i Google Maps är på gång

Björn Åslund

Björn Åslund

7 okt 2021

Google Maps kommer att få en ny tjänst som ska underlätta navigering för cyklister, vilket ska göra att man kan lägga mer fokus på trafik och omgivning.

Under det senaste året har användningen av vägvisning för cykling i Google Maps ökat med upp till 98 procent i städer runt om i världen. Något som helt klart tyder på att fler väljer tvåhjuliga transporter. 

Detta har fått Google att inse att det krävs förnyelse på det digitala kartverktyget Maps för att underlätta för cyklister, berättas på Googles blog.

Google har genom kontakter med cyklister fått veta att de inte vill ha navigering som visar varenda sväng och kurva. Detta eftersom cyklisterna oftast har sin mobil undanstoppad under större delen av sin resa. För att underlätta cykelnavigeringen aviserar nu Google Maps en funktion som kallas ”lite navigation”.

Med ”lite navigation” ska cyklister snabbt kunna se viktiga detaljer om sin rutt utan att behöva kolla på skärmen hela tiden.

På ett ögonblick ska man kunna följa hur resan fortskrider och även i realtid kunna se den beräknade ankomsttiden till målet. Avsikten är att cyklisten ska kunna hålla fokus på vägen och trafiken. Exakt hur detta ska gå till förklaras dock inte i Googles blogg. Lite-navigeringen finns ännu inte ute, så vi har inte kunnat granska den, men Google uppger att de kommuner att lanseras för  Android och iOS under de kommande månaderna.

Källa: 

https://blog.google/products/maps/3-new-ways-navigate-more-sustainably-maps/

Läs mer