Undersökning: Var femte vill köpa elcykel

admin

admin

31 jan 2021

Denna Lifebike med renoverat batteri säljs idag för 10000 kr på Blocket.

Foto: Marcus

7-5-2019/ Med vårens intåg ökar svenskarnas sug efter begagnade cyklar. Den senaste tiden har utbudet – och efterfrågan gått upp rejält på annonssajten Blocket. Även bland elcyklarna har utbudet och efterfrågan skjutit i höjden. En ny undersökning från Kantar Sifo visar att var femte vill köpa en elcykel inom det närmaste året.

Allt fler köper begagnade cyklar, något som märks av hos Blocket, skriver blocket i ett pressmeddelande. Just nu är det högtryck i kategorin och suget efter en tvåhjuling är stort. Allra högst tryck är det bland begagnade barncyklar och damcyklar där åtta av tio cyklar säljs inom en vecka.

– Cykelintresset på andrahandsmarknaden är stort både bland köpare och säljare eftersom det finns mycket pengar att tjäna. Det är stor omsättning på cyklar, framförallt barncyklar som på senare tid blivit allt mer rikligt utrustade, avancerade och därigenom också dyrare, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.


7 procent äger elcykel
Elcykeln fick ett rejält uppsving i samband med det statliga elcykelbidraget. Trots det är det idag endast sju procent som äger en elcykel, visar en färsk undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Blocket. Men det är desto fler som kan tänka sig köpa en elcykel. Var femte, 18 procent, svarar att de kan tänka sig köpa en elcykel närmaste året, och störst är suget bland de mellan 18-29 år (23 %).

Både utbudet och försäljningstakten av elcyklar på Blocket har fått ett uppsving senaste tiden. Från 39 procent av alla elcyklar sålda inom en vecka april 2018 till 51 procent april månad i år. Ökat utbud har också lett till en prisnedgång. Köpläge med andra ord. Från 11 200 kronor i medianpris 2018 till ett medianpris om 10 000 kronor april 2019.

– Elcykeln har kommit starkt på kort tid och har blivit ett populärt färdmedel till och från jobbet. De har också utvecklats för fler ändamål. Idag finns elcyklar för allt från vardagsturerna, till skogsturerna till lastcyklar som blivit ett komplement till bilen. Att nästan var femte kan tänka sig köpa en elcykel pekar också på att efterfrågan kommer att bli än större framöver, avslutar Tero Marjamäki.

Läs mer

Annons: