Undersökning: Bilister kan tänka sig elcykel

admin

admin

31 jan 2021

3-07-2019/ Fyra av tio svenskar kan tänka sig att skaffa en elbil. Det framgår i en undersökning genomförd av Blocket Fordon har gjort i samarbete med Yougov. 31 procent av de tillfrågade bilägarna kunde tänka sig att ersätta bilen med elcykel.

Tidigare i år rapporterade Blocket att utbudet av elbilar ökat med 167 procent under första kvartalet jämfört samma period föregående år och att även försäljningstakten varit hög. Blocket Fordons undersökning visar det sig att 43 procent  kan tänka sig att införskaffa en vid nästa bilköp, berättar man i ett pressutskick.

Efterfrågan på elcyklar

Efterfrågan av elcyklar har också ökat på Blocket under de senaste månaderna. Under maj månad såldes 46 procent av alla annonserade elcyklar inom en vecka, vilket är en ökning på 18 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Även utbudet gick upp samma period med 30 procent. 

När svenska bilägare fick frågan om de skulle kunna tänka sig att ersätta sin bil med en elcykel svarade 31 procent att de delvis l eller helt och hållet skulle kunna tänka sig ett sådant byte. Bland respondenter i åldern 18-29 är snittet än högre och 46 procent uppger att de till någon grad kunna tänka sig att ersätta bilen med elcykel.

– Vi har sett ett ökat intresse för elcyklar under våren och början av sommaren och det är spännande att en såpass stor andel av svenskarna kan tänka sig att till någon grad byta ut sin bil mot en elcykel. Om en sådan tanke realiseras i praktiken skulle det kunna ha stor positiv påverkan på miljön. Utbudet av elcyklar är brett på andrahandsmarknaden och det finns allt från små ihopfällbara till eldrivna pendlingscyklar och lådcyklar, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Läs mer

Annons: