Tvåhjulig lastcykel från Ecoride

Björn Åslund

Björn Åslund

9 jan 2024

Svenska Ecoride har haft en trehjulig lastcykel några år. I vår kompletteras utbucet med en ny tvåhjulig lastcykel. Man satsar tydligen på kvalitet, för priset är högre än för trehjulingen, och den får motorsystem från Shimano och ett batteri på 630 Wh.

På gatorna kan vi se att trehjuliga lastcyklar är mer populära än tvåhjulingar. Kanske en orsak till att Ecoride hade mer bråttom med den trehjuliga Loadern. Men till våren ska eventuella köpare kunna känna och klämma på den nya tvåhjuliga Loadern med det kryptiska modellnamnet Loader 421 – M-5 Di2 20/24. 

Namnet antyder en del av cykelns specifikationer, som att den har fem växlar (Shimano Nexus 5 DI2), och att den har 20 respektive 24 tums däck.

Ecoride har satsat på en rejäl EPP-låda (expanderad polypropylen) som är en kraftig variant av frigolit. Lådan ska rymma tre barn.

Lådan ska klara upp till tre barn. Foto: Ecoride

Den får ett rejält mittmotorsystem, nämligen Shimano steps EP6 Cargo, med 85 Nm i vridmoment, vilket lär ge ordentliga prestanda för last och i backar.

Prislappen är satt till 59 995 kr och den ska lanseras under våren, uppges på företagets hemsida.

Vi noterar samtidigt att konkurrenten Crescent tidigare hade en tvåhjulig lastcykel med modellnamnet Max, också med Shimanos motorsystem. Den säljs dock inte längre. Oklart varför.

Läs mer