Tre nya elcyklar från Cannondale

Björn Åslund

Björn Åslund

1 feb 2021

Tre nya modeller visas inför säsongen 2020 av Cannondale. Tre olika modeller som riktar sig till olika cyklister. Treadwell Neo siktar mot yngre cyklister som vill cykla bekvämt. Då är det motor i baknavet som gäller. På de andra nya elcyklarna är det mittmotor från Bosch som står för drivningen.

Cannondale hade nyligen pressvisning i holländska Haag av de nya elcyklarna. Vi var inte på plats, utan får ta in nyheterna via det pressmaterial som sänds ut.

Det är inte alltid lätt för blivande elcyklister att orientera sig i det väldiga utbudet av olika cykelmodeller. Det är inte alltid självklart till vilken typ av cyklister som olika cyklar är utformade. När Cannondale introducerar 2020 års modeller och nyheter, så är man tydlig på vilka målgrupper en viss elcykel är avsedd för.

Exempelvis Treadwell Neo riktar sig till yngre cyklister som gillar fitness, som vill cykla bekvämt och gränsla en cykel med stil. De vill också kunna följa sin träning på cykeln via en mobilapp.

Sålunda har Treadwell Neo en lätt och slimmad konstruktion. Elsystem kommer från tillverkaren Mahle, och motorn är inbyggd i baknavet. Ett ganska litet batteri, på 250 Wh, inbyggt i ramen så det knappt är synligt. En minidisplay på ramröret visar med olika färger vilka assistansnivå som är vald. Vi noterar också att mobilen kan fästas styrstammen överdel och där fungera som display för systemet med Cannondales app. Den rekommenderade prislistan börjar på 22 999 kr.

I appen kan man granska sina cykelfärder i efterhand, bland annat på karta. Här visas hastighet, distans, kalorier, med mera, och appen kan spara upp till 900 timmar cykling.

Cannondale Canvas Neo. Foto: Leon van Bon/Cannondale

För sportigare

Bland nyheterna hittar vi också Canvas Neo, där Cannondale siktar mot målgruppen yngre och sportigare elcyklister. De ska troligen använda cykeln för pendling i stadstrafik, och vill komma fram så fort som möjligt. Ibland fortare än 25 km/tim och då utan att den vilande elmotorn gör motstånd.

Elsystemet är den fjärde generationens Bosch Performance CX, som ger upp till 75 Nm i vridmoment. En version av Canvas Neo är en speed bike, vars motor drar upp till 45 km/tim. Vi noterar att hastighetssensorn i bakhjulet numera sitter inbyggd i dropouten, alldeles intill hjulaxeln. Därmed ska den vara mer skyddad än i tidigare konstruktioner.

Däcken på hela 29 tum, som är ganska breda. Ramen är i aluminium, men framgaffel i kolfiber. Konstruktörerna lyckas hålla nere vikten till blott 20 kilo för en körklar cykel. Cykeln har belysning, skärmar och hållare för sidhängda cykelväskor.

Här börjar prislistan på 38.999 kr.

Cannondale Tesoro Neo X. Foto: Leon van Bon/Cannondale

SUV för cyklister

Modellen Tesoro Neo X är något av en toppmodell för Cannondale, den beskrivs som en SUV för cyklister. Den riktar sig till cyklister och pendlare som ibland möter lite sämre vägar och dessutom vill kunna ta med ordentligt med last. Ramen och övriga specifikationer liknar mycket Canvas Neo, men den är utrustad med ordentlig framdämpning (100 mm slaglängd) och en stadig pakethållare. Som standard är det ett 500 Wh batteri inne i ramen, och cyklarna är förberedda för ett extra batteri, för de riktigt långa distanserna.

Ramen finns både som klassisk herr med högt ramrör, eller som unisex med lägre insteg.

De rekommenderade priserna börjar på 33 999 kr för Tesoro Neo X.

(Omslagsbild: Leon van Bon/Cannondale)

29-10-2019

Läs mer