Tjuvarna får det svårare med Crescent 2020

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

19-09-2019 / Crescent har presenterat nyheter för 2020. Bland annat introduceras Koppla, som gör att elcykelns status kan kollas i en mobilapp. I appen får man notiser om någon olovligen flyttar cykeln. Batteriet är dessutom knutet till en viss cykel, alltså oanvändbart på andra elcyklar.

(Texten har uppdaterats)

Crescent, som tillverkas av Cycleurope i Varberg, hänger på digitaliseringen som nu sköljer över cykelvärlden, och då i synnerhet elcyklarna. De högprofilerade cykeltillverkarna har haft sina appar redan i några år, men nu är det alltså dags för cykeltillverkare som siktar mot de stora kundmassorna. Crescent är ju ett väletablerat svenska cykelmärke inom Cycleurope, som för övrigt har systermärket Monark i sitt stall.

Appen och systemet finns i två versioner. Den fullstora versionen av Koppla kommer att finnas på tre av elcyklarna med mittmotorer av det egna märket Egoing, nämligen modellerna Elton, Eloise och Ellie.

Med det stora Koppla-systemet är cykeln ständigt uppkopplad över 2G-nätet vilket ska ge möjligheter att se elcykelns batteristatus, servicebehov och cyklistens framsteg direkt i mobilappen. Koppla har även en funktion som skickar pushnotis till appen, om cykeln flyttas utanför ett tillåtet område. För att stoppa en eventuell stöld, kan ägaren i appen skicka signaler som stänger av elsystemet och gör cykeln ointressant för tjuven.

På övriga elcyklar med det egna motorsystemet Egoing blir det en enklare version kallad Koppla Light, där cykel och mobil kommunicerar över BlueTooth, vilket gör att endast kan kommunicera i närheten av cykeln.

Några cyklar som får Koppla Light är Elis och Elly, vilka är två helt nya modeller med mittmotorn Egoing.

-Det är sporthybrider och kan beskrivas som instegsmodeller på sportsidan, säger Johanna Smedberg, som är marknadsansvarig hos Cycleurope.

Stöldskyddat batteri

En annan funktion som ska försvåra för stölder berör batteriet. Batteriet knyts ihop med elcyklen, vilket betyder att de bara fungerar tillsammans. Batteriet är alltså värdelöst på en annan elcykel.

-Denna koppling görs av återförsäljare vid cykelköpet. Batteriet kan då inte användas på andra cyklar, vilket ska göra den ointressant att stjäla, berättar Johanna Smedberg.

Cyklar med Koppla Light kommer att introduceras under hösten, men först efter årsskiftet ska uppkopplingen fungerar.

Vad gäller Crescent Elton, Eloise och Ellie med Koppla över 2G-nätet ska det fungera i februari.

Ellie är Crescents första cykel med ABS, alltså låsningsfri broms.

Ellie är också en ny modell, som blir den första Crescent-modellen med ABS-broms, alltså låsningsfri skivbroms. Själva skivbromsen kommer från Shimano och ABS-systemet är hämtat från den italienska tillverkaren Blubrake. Ellie är en cykel med öppen damram och mittmotor av det egna Egoing-systemet, samt med batteri på 417 Wh.

Även på det övriga sortimentet av elcyklar, så är det numera skivbromsar som gäller genomgående, åtminstone på framhjulet. Detta gäller förstås också storsäljaren Elina, den 7-växlade damcykeln med navmotor.

I övrigt så byter Crescent batteri genomgående på sina elcyklar med Egoing, de får ett lite mer slimmat batteri som dök upp i till 2019 på några utvalda modeller.

Läs mer