TIPS: Serva cykeln nu, inte i vår

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

15-10-2018 / Visserligen är det flera som numera vintercyklar, när det finns bra dubbdäck och många kommuner som sköter cykelbanornas vinterväghållning alldeles utmärkt. Elcyklarna har definitivt gjort det lättare att uthärda den mörkare årstidens prövningar, med mörker, kyla och nederbörd i flytande eller frusen form.

Men det är ofrånkomligt att en del av oss cyklister ställer cykel i vila över vintern. Ofta kommer insikten om det bistrare vädret ganska plötsligt, en riktigt sur regnvädersdag. Undan med cykeln, in i garaget eller en cykelkällare. Och så får cykeln stå där bortglömd eller förträngd.

Förhoppningsvis har du inte glömt att plocka bort batteriet och underhållsladda det några gånger under vintern. Ladda inte fullt, se bara till att batteriet håller sig mellan 80 och 20 procents laddning, på dessa nivåer slits det minst. Att helt glömma bort batteriet, kan göra att det ligger tomt länge, och då är risken att det förstörs.

Tills en vacker dags mars, när solen börjar värma rätt gott. Visst jag har en cykel, den vore härligt att gränsla. Det är väl bara att väcka den gamla trotjänaren ur vinterdvalan. Fram med batteriet och så ut…

Fullt på verkstaden

Men så upptäcker bakdäcket är tomt på luft. Och hur vara det nu med skivbromsarna, de behövde nog luftas och justeras? För att inte tala om baklyset som slocknat? Och visst bör man göra en årlig service på elsystemet?

Helt klart dags för ett besök hos cykelverkstaden. Så du drar dit. Eller ringer för en tid. Visst kan vi fixa din cykel, blir beskedet, men det tar nog två veckor. Jo, det är fullt på verkstaden och personalen sliter för fullt med alla cyklister som fått vårkänslor och vill ut.

Det är verkligen en klassisk situation. Alla cykelverkstäder drunknar i jobb under våren, när cyklisterna vill ha ordning på sina cyklar efter vintervilan.

Så det enkla rådet är. Se till att få reparationer och service nu i höst. Ställ sedan undan hojen. Eller varför inte börja vintercykla med en elcykel i bästa skick. Visst kan det vara kallt och halt, men riktigt roligt om bara kläderna är de rätta. 

Läs mer

Annons: