Testa elcykel under Trafikantveckan

admin

admin

31 jan 2021

16-09-2019/ Har du ännu inte testa elcykel? Denna vecka öppnar sig möjligheter till testrundor av elcyklar och andra cyklar i många kommuner. Detta med anledning av den Europeiska Trafikantveckan (European Mobility Week).

Du kanske inte är så sugen på att gå till en cykelhandlare, för att överhuvudtaget testa om elcykel är något att satsa på. Då kanske det är lite lugnare att få testa en elcykel i ett kommunalt arrangemang, där det inte är några krav eller förväntningar få att köpa elcykeln.

Europeiska Trafikantveckan, som pågår 16-22 september, arrangeras i många kommuner, och är inriktad på att uppmuntra till mer hållbara transporter. Varje kommun utformar sina egna aktiviteter. Det kan handla exempelvis om aktiviteter inom kollektivtrafik, gång och cykel, men också resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva tätorter. 

Många av aktiviteter, där man får testa cyklar, infaller oftast på lördag och söndag.

I exempelvis Håbo kommun i Uppland uppmärksammas Trafikantveckan med aktiviteter på Badhusvägen, i Bålsta Centrum och i skolorna. Årets tema är säker trafik till fots och på cykel. På Badhusvägen kommer man bland annat att kunna testa elcykel och parcykel. Kommunen planerar att stänga biltrafiken några timmar den 22 september för att ge plats åt gående, cyklister och för aktiviteter kopplade till Trafikantveckan.

I Ronneby i Blekinge blir det möjligt att testa elcykel i Brunnsparken på söndag. Testa att cykla elcykel och upplev känslan av fart och glädje utan ansträngning, skriver kommunen på sin hemsida.

I andra kommuner kan det finns lastcyklar att testa. 

Fakta om Trafikantveckan

Trafikverket har samordningsansvaret för Trafikantveckan.

https://www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/miljo—for-dig-i-branschen/energi-och-klimat/trafikantveckan/

European Mobility Week

http://www.mobilityweek.eu/europeanmobilityweek

(Foto: Shimano)

Läs mer