Styrassistans ska hindra elcyklar att välta

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

24-04-2019/ Delfts tekniska universitet, i samarbete med cykeltillverkaren Gazelle, har utvecklat den prototyp till styrassistans som ska minska risken för elcykeln att välta.

Många äldre holländare på cykel är inblandade i allvarliga cykelolyckor. Det holländska vägsäkerhetsinstitutet SWOV har sett att cykelolyckorna har ökat med 30 procent mellan 2000 och 2010. Många gånger är det äldre personer som drabbas. Man räknar med att cirka 120 cyklister i åldrarna 55 och uppåt dödas varje år och flera tusen är inblandade i allvarliga olyckor, med stora kostnader för samhället.

Delfts tekniska universitet och Gazelle ville gör något mot detta. Man riktade in utvecklingen på elcyklarna, eftersom de är tyngre och snabbare än vanliga cyklar.

I dagsläget har man kommit till en prototyp av styrassistansen. Enligt informationen på universitets hemsida, så ska systemet klara att hålla cykel i upprätt läge, med hjälp av en motor i styrningen, som justerar styrningen när cykel är på väg att välta.

-Systemet klarar att hålla cyklisten stabil i hastigheter över 4 km/tim, uppger Arend Schwab forskare vid Delfts tekniska universitet.

Bakom denna innovation ligger mycket forskning. Universitet i Delft har ägnat 15 år av forskning kring hur cyklar välter. Arend Scwab och hans kollegor har publicerat teorier om cyklars stabilitet i vetenskapliga tidskrifter, bland annat i Science. Man har utvecklat en matematisk modell med 25 fysiska parametrar som har betydelse för stabiliteten.

Än så länge har man endast en prototyp, som håller på att testas. Det lär ta ytterligare ett par år innan denna innovation kommer ut på cykelmarknaden, enligt uppgifter på universitets hemsida.

Läs mer på universitets hemsida

https://www.tudelft.nl/en/2019/tu-delft/smart-motor-in-handlebars-prevents-bicycles-from-falling-over/

(Foto: Delfts tekniska universitet/Gazelle)

Läs mer