Storsatsning på el-lastcyklar i förskolan

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Förskolan inom Nyköpings kommun inser att elassisterade lastcyklar är bra i verksamheten. Det blir lättare att komma ut med barnen. Under våren har 30 nya förskolecyklar köpts in. 

Först ska de två lastcyklarna ut ur förrådet. Sedan ska de elva barnen på plats, de ska ha hjälmar och spännas fast. Och en av cyklarna behöver mer luft i framdäcken. Men snart kan förskolelärarna Anna Kindblom och Malin Helmersson vid förskolan Kompassen i Nyköping rulla ut på cykelbanan. Tack vare elassisten kan de hålla ungefär normal cykelhastighet, trots att cyklarna är stora och tunga.

Vid Kompassen finns nu fyra förskolecyklar. Det började med två som blev så uppskattade och väl använda att man ville ha fler. 

Inte nog med det. Nyköpings kommun har satsat ordentligt på stora förskolecyklar. Under våren har 30 cyklarna är av märket Cargobike Kindergarten levererats. De har fördelats ut till de förskolor i Nyköping som önskat sig.

Anna Kindblom och Malin Helmersson trampar på cirka fem kilometer österut och når en kohage alldeles intill vattnet, som är en vik in från Östersjön. En plats de knappast hade nått utan lastcyklarna. Alternativet buss hade varit alldeles för dyrt.

– Det är så roligt att vi kan komma ut, vi är mer ute i naturen och det blir små äventyr. Vi kan även cykla runt i staden, vi har kört runt så barnen får bekanta sig med Nyköping mer. Det är en viktig del i vårt uppdrag, att barnen får vara en del av samhället, berättar Anna Kindblom.

Tack vare cyklarna kan stora förskole­grupperna delas upp. När en del av en grupp åker ut är det färre barn kvar på förskolan.

– Det blir bättre arbetsmiljö, både för oss och barn, säger Anna Kindblom, innan hon får ta hand om en flicka som behöver tröst.

Cyklarna har i stora drag fungerat bra, förutom punkteringar. Det är tunga cyklar, där elmotorn ibland belastas hårt. Bland annat för att undvika alltför mycket slitage på motorer och växlar har pedagogerna fått en kortare utbildning.

Linda Uller, utbildningschef i Nyköpings kommun, berättar att cyklarna är en del av kommunens satsning på att förskolorna ska vara mer ute i naturen.

– Det sker parallellt med ett arbete att minska barngrupperna, vilket också ska göra att de är mer utomhus. Tanken är att lådcyklarna ska höja kvaliteten i vår utesatsning, säger hon.

Men de stora cyklarna ställer nya krav på förvaringen inomhus.

– Vid beställningen framkom inte att de var så stora. Så nu måste vi bygga nya stora förråd och bredda dörrar. 

Tack vare elcyklarna kan de stora förskole­grupperna delas upp.

Ur Allt om Elcyklar nr4 2017

Läs mer