Stor skillnad på hjälmars skydd

Björn Åslund

Björn Åslund

13 jun 2023

Du ska vara trygg när du cyklar, därför testar Folksam cykelhjälmar. I årets hjälmtest har man granskat 19 hjälmar för vuxna och man har hittat tre hjälmar som utmärker sig och får Folksams utmärkelse ”Bra val”.

För alla som älskar cykel är en riktigt bra cykelhjälm A och O. Men det finns stora skillnader mellan cykelhjälmar, både när det gäller priset och hur bra de skyddar. Folksam vill ge cyklisterna trygghet och testar därför cykelhjälmar. Nu är de senaste cykelhjälmstest för ungdomar och vuxna ute. 

S-Works Prevail 3 MIPS är ett ”Bra val” enligt Folksam.

Folksams test av vuxenhjälmar 2023 visar att det är sex gånger högre risk för hjärnskakning om man använder den sämsta hjälmen i testet jämfört med den bästa.

En hjälm som fått märkningen Bra val i Folksams test uppfyller lagkraven plus att den har klarat Folksams tester och är därmed bättre än övriga cykelhjälmar i testet. 

Bell XR Spherical

I 2023 års test är det totalt tre cykelhjälmar som utmärker sig och som får Folksams utmärkelse Bra val: Bell XR Spherical, Scott Tago Plus och Specialized S-Works Prevail 3. Dessa hjälmar är över 15 procent bättre än medelhjälmen och fick bra resultat i samtliga fem delmoment.

Frågetecken kring Hövding

Hövding 3 är ett huvudskydd i form av en krage som du bär runt halsen. Kragen innehåller en krockkudde som blåses upp och skyddar huvudet vid en olycka. Folksam har tidigare testat Hövding och hittills är det ingen vanlig cykelhjälm som lyckats lika bra. 

– Trots detta kan vi inte rekommendera Hövding 3 som Bra val då det inte är säkert att den skyddar dig som cyklist fullt ut i en kollision med ett motorfordon, skriver Folksam i sitt test.

Länk till Folksams hjälmtest 2023, samt information om hjälmar. Här finns även länk till 2021 års test av barncykelhjälmar.

https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/cykelhjalmar-for-vuxna

Läs mer

Annons: